młode kolcobrzuchy karłowate
|
31-10-2014, 22:40
|
|||
|
|||
RE: młode kolcobrzuchy karłowate
Oki, na życzenie Państwa podaję z moich obserwacji:
Przede wszystkim w akwarium należy zapewnić dużą ilość kryjówek ze względu na ich charakterek. Są bardzo zadziorne i często toczą potyczki. U mnie całość kryjówek opierała się na korzeniach plus gęstej roślinności, przy czym raczej rośliny pierzaste jak limnophila, łodygowce, kryptokoryny i inne podobne. Ryby muszą mieć możliwość wpływania pomiędzy roślinność. Pożądaną rośliną jest także mech, daje świetne schronienie dla młodych, a dorosłe ryby niezbyt chętnie wpływają wgłąb co daje szanse malcom. Podłoże nie ma praktycznie znaczenia. Wolą raczej przyćmione światło. Co do parametrów wody: PH ok. 6,5 Gh ok. 4-5 Kh ok. 1-2 Temperatura 26 - 27C oczywiście najlepiej trzymać możliwie niskie poziomy azotu. Co tygodniowe podmiany wody - ja lałem czyste RO. Co do karmienia, to moje kolce dostawały tylko i wyłącznie różnego typu mrożone pokarmy, jak artemia, wodzień, ochotka, czarny komar itp. raczej nie liczyłbym na to, że wezmą suche, to typowe małe drapieżniki - u mnie nie tykały. Zdarza się że trzeba będzie je przyzwyczaić do mrożonek, w tym sensie, iż czasami nie chcą jeść czegoś co się nie rusza. Na razie to tyle, w razie pytań piszcie. Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości