woda herbaciana
|
06-08-2014, 17:46
|
|||
|
|||
RE: woda herbaciana
Miałem już 6 lub 7 aranżacji na ziemi. Bez żadnych problemów. 3 x LT, reszta z ziemią jako substrat.
1. Co do sadzenia to kolega Alarmowiec ma całkowitą rację. Warstwa ziemi, na to żwirek i jest ok (tylko ziemia nie przy samej szybie). Siatkę też przerabiałem na początku (błąd nowicjusza) ale były z nią same problemy - ciężej posadzić ziele i trudniej potem usunąć jakąkolwiek roślinę z większym systemem korzeniowym (krypcia czy żabienica). Trzeba wkładać nożyczki w żwirek i ciąć korzenie bo próba wyrwania odpada (pół baniaka wyjdzie ). 2. Co do koloru to tak jak napisał masło_82 - zwykle taka ziemia zawiera sporo torfu, kory i takich śmieci. Stąd kolor wody. Spotkałem się już z takim problemem na innym forum. Ziemia również była z Biedry i nasypana prosto z worka do baniaka. Ja swoją ziemię zawsze przesiewam przez sito (plastikowy durszlak od makaronu małżonki). Kiedyś z 10l ziemi kupionych w kwiaciarni po przesianiu wyrzuciłem jakieś 15-20% objętości (kawałki torfu i kory, niektóre miały po 3-4 cm długości). Ale problemów z zabarwieniem nie miałem nigdy. Glon najlepszym przyjacielem akwarysty! Pozdrawiam! Jarosław 'Jarus' Waligórski /112l, 2x63l i 30l/ |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości