laetacara dorsigera
|
14-01-2011, 23:29
|
|||
|
|||
napadywacz napisał(a):Andrzeju,wyczytałem[(oczywiście)-widzisz solidnie się przygotowuję teoretycznie ] że w przypadku tych rybek można zaobserwować tzw.zjawisko zmiany płci czy zauważyłeś coś takiego u siebie ,lub czy któryś z kolegów miał z tym do czynienia? Nie sądzę by to mogła być prawda. Takie sugestie mogą się pojawić w wyniku błędnego określenia płci. Laetakara dorsigera ma bardzo słabo zróżnicowany dymorfizm i tylko ktoś bardzo doświadczony lub wnikliwy obserwator (tu mam szansę ) może się pokusić o określenie płci u danego osobnika. Poza tym zachowania godowe można bardzo łatwo pomylić z zachowaniami terytorialnymi samców. U mnie to wygląda mniej więcej tak, że dwa samce w jednej chwili urządzają widowiskowe zapasy wyglądające jak fantastyczny taniec, a chwilę później płetwa w płetwę stają do obrony kawałka dna przed parką ramirezek. napadywacz napisał(a):Może niedługo zmierzysz się z Laetacara thayeri lub Laetacara flavilabris ?Jeżeli miałeś lub masz L.curviceps to może też coś na ich temat skrobniesz ?Mało prawdopodobne, nigdy wcześniej nie miałem doczynienia z laetacarami, a ten konkretny gatunek wybrałem dla tego, że jest stosunkowo łagodny i nie dochodzi do drastycznych starć w rodzinie tuż po tarle. Pozostałe mają trochę wredniejszy charakterek. No i trzeba obiektywnie stwierdzić że dorsigery są po prostu najładniejsze. A póki co mam za sobą drugie nieudane tarło. Taki trening cierpliwości akwarysty. Na marginesie jeszcze wspomnę, że w numerze 57 Naszego Akwarium z czerwca 2004 r jest artykuł o laetacara dorsigera. :spoko: pozdrawiam Andrzej |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
laetacara dorsigera - DUANDR - 30-12-2010, 23:09
RE: laetacara dorsigera - DUANDR - 11-03-2011, 09:00
[] - dolichopterus - 31-12-2010, 00:13
[] - dolichopterus - 09-01-2011, 23:10
[] - dolichopterus - 10-01-2011, 22:43
[] - DUANDR - 14-01-2011 23:29
[] - dolichopterus - 15-01-2011, 01:48
|