problemy z akwarium
|
15-12-2013, 19:28
|
|||
|
|||
problemy z akwarium
Witam. Jestem tu nowy i licze na waszą pomoc.
Mianowicie: akwarium 100x 35 x 50h ok. 180l ,netto ok 150l. Oświetlenie 2x 54w t5 podłoże gruby zwir , na to siatka i substrat as2 filtr JBL1500 co2 z butli , dyfuzor spiek ceramiczny rosliny: elocharis , hydrocotyle japan , narzaniec śrubowy, moczarka, rotala okrąglolistna, hydropholia polisperma. obsada . 4 x kosiarka , 4 x otosek, 1 amano puli co Akwarium ma ok 5 miesiecy Woda ze studni (niestety). woda w akwarium: ph ok 7,6 tww: ok 16 Reszte mierze testami zoolka wiec niewiem dokladnie ale azot mam niewykrywalny i fosfor. to jest problem ktury opisze pózniej. Na poczatku 1 miesiac po zalaniu były sinice , stwierdziłem że azot z wody ktorą pobieram jest b wysoki :czerwone w testach zoolka. więc pomieszalem z w wodociagową . załatwiłem w. utleniona i znikły. Następnie zakupiłem sole azot , fofor , potas. po ok 3m. od zalania , wiem ze pożno. Sole rozpuściłem : k2so4 10g na 100ml,kno3 10g na 100ml, kh2po45g na 100ml wody destylowanej którą wziołem z pracy, byla w takim duzym zbirniku. Wyliczyłem ,że potrzebuje no3 36ml ,khpo4 1ml, k2so4 40 (chyba). Wszystko podzieliłem na 3 dawki tzn . no3 36:3= 12ml i z resztą tak samo Zanim saczolem nawozic pojawiły sie nitki czarne i nie pszestawaly rosnać.podkrecilem butle na maxa z uwagi na tww i ph a i tak jakoś tych babli z dyfuzora malo leci takie mam wrazenie. nitki ustepuja powoli jak usune deszczeonine oczywiscie tak aby tylko woda falowala lekko i puszcze wylot tak aby woda krazyla. Odnosnie nawozenia to mam watpliwosc co do tych soli bo mam caly czas nie mierzalny azot i fosfor (zoolek).dawkuje tak a dalej jest ok 0 Zrobilem prube soli kno3. nalalem wode z kranu do butelki 1,5 l gdzie no3 bylo 0 , wlalem 2 ml nawozu z 10gkno3na 100ml i mialo podniesc no3 na ok. 40mg/l, bylo ok. 0. nie wiem czemu tak jest ale jak tak w butelce bylo to chyba i w akwarium. Sole kupilem na allegro. chce w n roku kupic fitr ro . Sytuacja w akwarium jest cienka poniewaz rosliny maja male przyrosty , nitki sa caly czas i nie wiem co z tym nawozeniem. prosze o rady ew. co zrobic i jakie testy uzywać bo głupieje. Wiem ze popelnilem mase bledów ale chce jakoś to wyprowadzic. niestey fotek nie mam moze kiedys . SORKI ZA BŁĘDY .PODROOOOO[/align] |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|