sole czy nawozy dedykowane?
|
15-12-2013, 02:04
|
|||
|
|||
RE: sole czy nawozy dedykowane?
Na fejsbukowym profilu akwarystów dostałem taką oto odpowiedź. Zupełnie nie wiem jak mam się do tego odnieść.
cytat no to widzę jeszcze jeden na ProSoil'u Jako że większość przygód z tym podłożem mam już za sobą, to ci pomogę. Podłoże jest super, ale trzeba pamiętać o paru rzeczach. Po pierwsze: zamiast osmozy MUSISZ lać 100% kran. Zrobiłem identycznie i spaliłem sobie mikrosorum, rozpuściło mi się większość roślin. ProSoil bardzo zmiękcza wodę, a osmoza i tak jest miękka. Będziesz miał twardość prawie zerową, już nie mówiąc o kH. Mikro i makro nie będzie miało jak docierać do roślin. Podłoże z kranówy bez tego zrobi ci miękko. Może nawet być tak, że przez pierwsze parę miesięcy będziesz musiał podmieniać wodę 15% co drugi dzień by unormować twardość. Po drugie: MAKRO!!! Podłoże wciąga Fosfor jak gąbka. Kup koniecznie testy (wyłącznie JBL i nic innego) i lej koniecznie w dawkach codziennych. Najlepiej kup sobie cały zestaw makro (sole: azot, fosfor, potas, magnez) i jakieś bardzo dobre mikro. Ja mam Ferki (Aquatilizer), polecił mi kolega z tej grupy co również bawił się z ProSoilem. Światło masz dobre, bo ja i z tym miałem problemy. Filtr/CO2 również OK. Ogólnie jestem w szoku, bo to co się dowiedziałem to nic mi się teraz nie zgadza. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|