sole czy nawozy dedykowane?
|
14-12-2013, 09:18
|
|||
|
|||
RE: sole czy nawozy dedykowane?
Witam
Ciekawy wątek się zrobił. Ja ze swojej strony chcę napisać że nawoże od samego początku czyli od roku obecne akwa nawozami EasyLife, i wyskakują czasami glony, przeważnie wtedy gdy zaniedbam nawożenie ale ogólnie jest ok. Nadmiar glonów usuwają zazwyczaj krewetki. Akwa mam na ProSoilu i Aquqbase i przez pierwsze 3 msc. nawoziłem tylko potasem i mikroelementami (1 ml dziennie każdego nawozu) Dopiero później z uwagi na małą ilość ryb a dużą roślin i objawy różnych niedoborów dodałem nawożenie NO3, P, Fe. Wszystko po 1 ml. dziennie oprócz fosforu który dawkuję 2 ml/dzień. Póki co jest wszystko ok. Jeżeli chodzi o kontrolę nad glonami to ja staram się trzymać kilku kluczowych elementów: 1. Jeżeli chodzi o nawożenie to jestem zwolennikiem stosowania codziennego nawożnia w małych dawkach a nie raz na tydzień w dużych. 2. W akwa koniecznie powinny być krewetki Amano które gaszą "pożary glonowe" a dodatek innych małych krewetek jest również wskazany. 3. Podmiany wody raz w tygodniu około 30%, a jeżeli zbiornik jest już ustabilizowany to i rzadziej. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|