Pokrywa DIY do akwa 300 L
|
12-11-2013, 11:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2013 11:41 przez escar.)
|
|||
|
|||
RE: Pokrywa DIY do akwa 300 L
Wentylatory muszą wdmuchiwać powietrze do środka, a nie wyciągać, bo inaczej padną po bardzo krótkim czasie. Powietrze pod pokrywą ma gigantyczną wilgotność, wentylator zasysając powietrze z zewnątrz unika wilgoci, wręcz się suszy w stosunku do atmosfery panującej pod obudową. Gdyby ciągnął powietrze, to w krótkim czasie by padł od wilgoci. Czy skierowanie prądu powietrza bezpośrednio na powierzchnię wody jest tak bardzo istotne też bym polemizował. Tak czy siak w małej, zamkniętej przestrzeni zawirowania powietrza dotrą do wody. Bardziej myślę liczy się to, aby wentylatory znajdowały się w jednym końcu obudowy, a wywietrzniki po przeciwnej stronie, tak aby wtłoczone powietrze musiało przejść przez całą długość obudowy, a nie tylko przez fragment. W efekcie od strony wentylatorów idzie chłodniejsze, bardziej suche powietrze, a po stronie wywietrzników wytłaczane jest najcieplejsze i najbardziej nasycone wilgocią. Przy okazji warto zadbać, aby świetlówki były ustawione wzdłuż, a nie w poprzek ew. obiegu powietrza, szczególnie jeśli oprawy niemal dotykają wody.
Wentylatory przy okazji nie muszą chodzić non stop. Można kupić na Allegro odwrócony termostat RT2, albo zwykły RT2 i dodać do niego funkcję odwracania przy pomocy przekaźnika i stertować w ten sposób odpowiednio światłem i wentylacją (za ciepło = gaśnie część światła ruszają wentylatory, nominalnie = wszystkie światła bez wentylatorów, za zimno = światła + grzałka. Jeśli grzałka ma też własny termostat to uzyskujemy przy okazji podwójną ochronę przed ugotowaniem rybek. -- 110x30x35 Opti White 115L, Eheim biopower 240 (pre,wata Sera,LD,bio), deszczownia, Aquael APR200, dyfuzor Eheim 4002650, Aquael 150W, 3x21W 4000K-7000K, LED 16,2W green&blue, 2xRT-2, 2xRM84 Relpol, 2xProgramator czasowy DT03 DPM SOLID, 2x 40x40mm ArcticCooling 12V 12dB, pokrywa DIY 10mm PCW. 10 neonów Innesa, 10 razbor klinowych, 2 danio pręgowane, 2 mieczyki Hellera, 4 molinezje złote, 4 otoski przyujściowe, 4 kiryski panda, 3 kosiarki, 2 cierniooczki, 1 zbrojnik niebieski, 5 krewetek Amano, 12 Krwawych Helenek. Moje akwarium dzisiaj. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 25 gości