Rozmnażanie krewetek amano w praktyce
|
22-08-2013, 09:27
|
|||
|
|||
RE: Rozmnażanie krewetek amano w praktyce
Witam wszystkich.
Posiadam 2 samice krewetki Amano w baniaku ogólnym, które noszą jajeczka od 3 tygodni. Noszę się z zamiarem przełożenia je do osobnego zbiornika z próbą wyhodowania młodych. Po lekturze forum, muszę zakupić sobie sól morską i podawać 36 gramów/litr aby osiągnąć stężenie 32 ppm. Dobrze liczę? Czy te obliczenia dotyczą się wody z RO? Czy dając wodę z ogólnego baniaka, w którym mam TWO 16 stopni Niemieckich, zawartość Ca 83 ppm, Mg 17 ppm, daje mniej soli aby uzyskać optymalne stężenie, czy ilość soli którą dam będzie taka sama w przypadku RO i wody z ogólnego baniaka?? Jak obliczyć proporcje soli do wody z ogólnego baniaka przy twardości zawartości Mg i Ca jak wyżej?? Wiele osób odławia samice i przenosi do akwarium, w którym nic nie ma, tylko napowietrzacz, woda i krewetki. Czy mogę te akwarium urządzić jak krewetkarium? Tzn. wsypać podłoże, umieścić tam jakieś wątrobowce, mchy i inne rośliny, aby woda szybko się nie brudziła?? Czy po wykluciu się larw i zasoleniu wody, sól nie zaszkodzi owym roślinom? Czy przed zasoleniem wody wyłowić wszystkie rośliny? Co z filtracją? Czy założenie pończochy nie pozwoli na wpływanie larw do filtra? Czy jakiś filtr wewnętrzny z ustawionym na minimum przepływem nie zaszkodzi? Jakiegoś kokosa (kryjówkę) mogę włożyć do akwarium z matką i larwami? Chciałem przenieść filtr wewnętrzny z akwarium ogólnego, który służy mi jako cyrkulator, który jest dojrzały. Czy sól nie zaszkodzi bakteriom na filtrze? Pozdrawiam |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 19 gości