Pierwsza fabryka CO2 na kwaskucytrynowym - prototyp
|
16-08-2013, 20:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2013 20:49 przez JakubPtaszyk.)
|
|||
|
|||
Pierwsza fabryka CO2 na kwaskucytrynowym - prototyp
Postanowiłem wypróbować sposób wytwarzania dwutlenku za pomocą kwasku cytrynowego i sody... I o dziwo działa.
Nie wiem czy było gzieś na forum, ale dla zainteresowanych opiszę: 1. W jednej butelce roztwór nasycony kwasku cytrynowego, i podłączony zestaw od kroplówki. W drógiej butelce wsypana soda oczyszczona. Butelki połączone wężykiem w celu wyrównania ciśnień. No i najważniejsze, z butli z kwaskiem, przez zestaw do kroplówki (2zł w aptece) kapie sobie kąsek na sodę. Z butelki z sodą węrzyk przez zawór zwrotny do akwarium (reaktor w budowie). Jeszcze niewiem jak z wydajnością, ale z informacji wyczytanych na innych forach, powinna kropla na 30minut wystarczyć więc trochę sobie pokapie. Produkuje już od pierwszej kropli, ja w celu wyrównania ciśnień nakapałem trochę więcej na start i ruszyłem od razu. Jak ktoś będzie zainteresowany to machnę rysunek jak ja to zrobiłem, bo troszkę wydaję mi się udoskonaliłem projekt I teraz najważniejsze. Tą prostą fabrykę dwutlenku można wyłączyć na noc, w przeciwieństwie do standardowej bimbrowni. Wystarczy zacisnąć wężyki między butelkami i produkcja stoi. Z tego co wyczytałem, nie można urzywać spieku jako dyfuzora, ze względu na ciśnienie. Ja zastosowałem kostkę lipową 60L, EHEIM2233, Oświetlenie 2x24W (1000K, lekki fiolet i biała) Obsada: 10szt. Gupik Para Prętnik Karłowaty 3szt. Krewetka Amano 4szt. Kirysek 2szt. Ślimak Ampularia Niebieska 2szt. Kosiarki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Pierwsza fabryka CO2 na kwaskucytrynowym - prototyp - JakubPtaszyk - 16-08-2013 20:37
RE: Pierwsza fabryka CO2 na kwaskucytrynowym - prototyp - Michu2802 - 16-08-2013, 21:38
RE: Pierwsza fabryka CO2 na kwaskucytrynowym - prototyp - JakubPtaszyk - 17-08-2013, 00:54
RE: Pierwsza fabryka CO2 na kwaskucytrynowym - prototyp - JakubPtaszyk - 17-08-2013, 11:34
RE: Pierwsza fabryka CO2 na kwaskucytrynowym - prototyp - Michu2802 - 27-08-2013, 09:29
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości