Zewnętrzne rolety okienne- korzyści.
|
12-08-2013, 14:39
|
|||
|
|||
RE: Zewnętrzne rolety okienne- korzyści.
Mmm, ciekawy temat, dorzucę swoje 4 grosze.
Sceneria - dom wolnostojący, dobrze zaizolowany, ze strychem i podpiwniczony, powierzchnia etażu 120 m2, piwnica i parter chłodno (cień z drzew) bez rolet, pierwsze piętro i strych ciepło mimo izolacji. Strych pikuś, ale piętro zamieszkałe, główny "wpad" ciepła przez bardzo bardzo duże okna. Problemem była więc "góra" i "góra" to jest miejsce, gdzie teraz stoi zbiornik. W takie upały jak teraz temperatury we wnętrzu osiągały 28-30C, szczególnie z uwagi na olewanie "reżimu" klimatycznego przez rodzinkę (otwieranie okien w dzień). Dylemat - rolety zewnętrzne, czy klima i rolety wewnętrzne. Rozważałem to 2 lata temu. Nie widzę tu w wątku za mocno rozpatrywanego aspektu cenowego, a tu mogę coś dorzucić. Rolety zewnętrzne, białe, najprostsze, z sterowaniem mechanicznym wpuszczonym do wewnątrz na wszystkie okna wychodziły mi pomiędzy 10-15 tyś. zależnie od wykonawcy (wszystko, razem z robocizną). Plusy - zerowe koszta użytkowania po zainstalowaniu Minusy - ciemno w domu no i oszpecona elewacja (niestety, było za późno na wpuszczenie ich "pod tynk"). Klimatyzator wewnętrzny przenośny - 1000 do 1500 zł, ale to imo badziew nie wart ceny, bo i tak trzeba zrobić wyrzut powietrza, hałasuje to i ma niską wydajność i od biedy starcza na jeden maleńki pokój. Klimatyzator typu split tani "chińczyk" działający w zasadzie on/off - 1500-2500 zł z montażem, ale bardzo duża awaryjność i drogi w eksploatacji. Klimatyzator typu split z inwerterem marka ze średniej półki - ~2200-2500 samo urządzenie, ale w promocji z montażem i obejściem VAT 2700-3000 zł, do tego na niektóre firmy przedłużenie gwarancji do 7 lat za dodatkowe ~500 zł, potem koszt prądu i przeglądów 2x w roku. Inwerter ma ten plus, że można nim dogrzewać dom, chociaż grzanie nim pełną gębą jest nieopłacalne, ale przy wydajności ~3x jak na dworze się robi lekki plusik, to już można sobie dać spokój z gazem czy kominkiem. Koszt zrobienia materiałowych rolet wewnętrznych w jasnych kolorach (aby można było zamykać w dzień, ale dalej było w miarę jasno) jakiś 1500 zł na wszystkie okna. Biorąc pod uwagę różnicę cenową między roletami zewnętrznymi, a wariantem klima z inwerterem + roletki wewnętrzne stanęło na klimie, bo: - i tak w opłatach za prąd różnicy w cenie nie przegryzę w horyzoncie żywotności jednego klimatyzatora, - klimą mogę aktywnie obniżyć/podwyższyć temperaturę, a rolety to dalej system pasywny, - nie muszę z domu robić grobowca, - dodatkowy bonus w postaci osuszania powietrza (czasami nie trzeba chłodzić, wystarczy osuszyć powietrze, aby poczuć ulgę). Minus taki, że po kilku/nastu latach klimatyzator trzeba wymienić, a rolety "teoretycznie" są na zaś. Trudno podawać różnice w stopniach przed i po zamontowaniu klimy, bo to po prostu kwestia osobistych preferencji. Gdy jestem sam w chacie mam 22C, zamykam nieużywane pomieszczenia, aby zmniejszyć koszt, jak jest reszta rodzinki to bywa więcej, albo chodzi tylko suszenie powietrza i jest kewl. Rybki dodatkowo do tego mają zainstalowaną wentylację działającą w tandemie z odcinaniem zasilania części oświetlenia. W momencie gdy temperatura w akwa dobija do 26C, ruszają wenty i gaśnie część świetlówek. Gdy w pomieszczeniu jest 28-30C, a w akwarium woda dobija do 26C, to przy włączonej wentylacji i 42W oświetlenia przestaje termometr iść w górę, czyli jak dla mnie wentylatory w akwa dają ~2C różnicy i bufor termiczny do nocy, w razie gdy klima nie chodzi. Jeśli klima chodzi na 22-24C, to zasadniczo nie ma takiego problemu, co najwyżej pod wieczór (po wielu godzinach oświetlenia 63W) odpalą się wenty, ale przez noc się schładza i od rana znowu pełne oświetlenie idzie. Dla mnie więc cenowo i estetycznie klima > rolety, ale pod warunkiem, że to inwerter dobrej firmy i że jest przedłużona gwarancja. Mam jasno w domu cały dzień, w razie czego można szybko dom wywietrzyć o dowolnej porze dnia i ma się aktywny wpływ na temperaturę. -- 110x30x35 Opti White 115L, Eheim biopower 240 (pre,wata Sera,LD,bio), deszczownia, Aquael APR200, dyfuzor Eheim 4002650, Aquael 150W, 3x21W 4000K-7000K, LED 16,2W green&blue, 2xRT-2, 2xRM84 Relpol, 2xProgramator czasowy DT03 DPM SOLID, 2x 40x40mm ArcticCooling 12V 12dB, pokrywa DIY 10mm PCW. 10 neonów Innesa, 10 razbor klinowych, 2 danio pręgowane, 2 mieczyki Hellera, 4 molinezje złote, 4 otoski przyujściowe, 4 kiryski panda, 3 kosiarki, 2 cierniooczki, 1 zbrojnik niebieski, 5 krewetek Amano, 12 Krwawych Helenek. Moje akwarium dzisiaj. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Zewnętrzne rolety okienne- korzyści. - tom - 10-03-2012, 01:27
RE: Zewnętrzne rolety okienne- korzyści. - tom - 11-03-2012, 03:08
RE: Zewnętrzne rolety okienne- korzyści. - alarmowiec - 11-03-2012, 03:28
RE: Zewnętrzne rolety okienne- korzyści. - tom - 11-03-2012, 12:58
RE: Zewnętrzne rolety okienne- korzyści. - tom - 11-03-2012, 13:37
RE: Zewnętrzne rolety okienne- korzyści. - adam81 - 12-03-2012, 09:27
RE: Zewnętrzne rolety okienne- korzyści. - tom - 12-03-2012, 11:36
RE: Zewnętrzne rolety okienne- korzyści. - bebe - 30-08-2012, 16:32