akwarium na wymiar
|
17-05-2013, 16:00
|
|||
|
|||
RE: akwarium na wymiar
Witam.
Poszukując firmy z okolic Poznania, która mogłaby zrobić mi akwarium na wymiar, przegrzebałem forum i trafiłem na wskazówki co do Skorpiona i JOWI. Jestem po wstępnym kontakcie z tymi firmami i dostałem wyceny akwarium jakie bym chciał zamówić (100x40x35), ale Skorpion mnie czymś zaskoczył. Otóż JOWI podał wyceny na dwa typy szkła, float i OptiWhite. Te znam i wiem o co z nimi chodzi. Ceny powiedziałbym nie odbiegające od normy. Natomiast Skorpion zaproponował szkło float, White i OptiWhite, przy czym ceny float w obu miejscach są niemal identyczne, OptiWhite z różnicą kilku procent, natomiast White oferowany przez Skorpiona stoi dokładnie pomiędzy ceną float, a OptiWhite. Co to jest to White i czy ktoś brał je od Skorpiona? Googlałem szukając info o szkle typu "White" (np. OptiWhite vs. White glass, optiwhite a white aquarium glass, etc.) i w kółko wyskakuje TYLKO info o normalnym OptiWhite i ew. OptiWhite vs. zwykłe float. Na informacje o stricte "White" nie mogę trafić. Wg. sprzedawcy ze Skorpiona "white" jest nieznacznie gorszy od OptiWhite i przy okazji dużo tańszy. JOWI na moje akwarium (100x40x35=140l) proponuje 8mm float lub OptiWhite, Skorpion twierdzi, że 6 mm wystarczy i że przy 6 mm z White efekt będzie praktycznie identyczny jak przy 8mm z OptiWhite, szczególnie, że akwarium nie jest bardzo duże. Co to jest to "white"? Dziękuję za pomoc i ew. link do materiałów, gdzie można by coś więcej poczytać o tym typie szkła. Wujek Google mnie w tej kwestii, niestety, zawiódł. -- 110x30x35 Opti White 115L, Eheim biopower 240 (pre,wata Sera,LD,bio), deszczownia, Aquael APR200, dyfuzor Eheim 4002650, Aquael 150W, 3x21W 4000K-7000K, LED 16,2W green&blue, 2xRT-2, 2xRM84 Relpol, 2xProgramator czasowy DT03 DPM SOLID, 2x 40x40mm ArcticCooling 12V 12dB, pokrywa DIY 10mm PCW. 10 neonów Innesa, 10 razbor klinowych, 2 danio pręgowane, 2 mieczyki Hellera, 4 molinezje złote, 4 otoski przyujściowe, 4 kiryski panda, 3 kosiarki, 2 cierniooczki, 1 zbrojnik niebieski, 5 krewetek Amano, 12 Krwawych Helenek. Moje akwarium dzisiaj. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości