Odpowiedz 
Drobniczka jednodniówka - heterandria formosa
25-04-2013, 20:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2013 20:28 przez wojtas.)
RE: Drobniczka jednodniówka - heterandria formosa
Pierwszy raz dowiaduję się, że drobniczka to gatunek, który sprawia jakieś trudności. Wynikają być może z niewłaściwych warunków hodowlanych.
1. Podawane temperatury wody są za wysokie. Nie jest to gatunek tropikalny. 18-20, maks. 22 stopnie w zupełności wystarczy. Bez problemu zniesie w krótkim okresie 10 stopni.
2. Odławianie młodych nie ma sensu. Dorosłe ich nie atakują. Wgłębka też nie jest konieczna. Najważniejsze jest, by młode miały co jeść - odpowiednio drobny pokarm, którego nie zjedzą dorosłe, zanim dotrze do młodych. Węgorki "mikro" dobrze się sprawdzają, z tym że dorosłe też je wyjadają na wyścigi, więc trzeba poświęcić karmieniu trochę uwagi - rozproszyć pokarm po całym zbiorniku. No i oczywiście najdrobniejszy plankton.
3. Nie mają żadnych specjalnych wymagań. Przez całe lata trzymałem stadko w płytkim, ale stosunkowo długim akwarium (60 x 20 x 25) cm z mchem jawajskim. Jedynym zabiegiem hodowlanym było karmienie i b. rzadko (nawet raz na kilka miesięcy) czyszczenie połączone z wymianą niewielkiej części wody. Żadnych grzałek, filtrów (mech w zupełności załatwiał sprawę), napowietrzania... Rybka w naturalnych warunkach żyje w bagnach, których nikt nie czyści ani nie napowietrza. ;-) Najlepiej dać im spokój.

Jedynym problemem może być chów wsobny. Stado powinno być możliwie liczne, aby zachowało różnorodność genetyczną.

Polecam jeszcze moją stronę http://www.zyworodki.akwarysta.pl/html/g...rmosa.htm. Co prawda autor, którego tłumaczyłem, pisze o problemach w hodowli, ale w gruncie rzeczy te "problemy" przedstawiłem już powyżej. Wynikają one głównie z niedostatecznej wiedzy akwarysty i nadmiernych starań, by wszystko było dobrze. Zapomniałem tylko napisać o akwarium jednogatunkowym - tak oczywista wydawała mi się ta sprawa.

Nie wiem, czemu wklejony link jest skracany przez mechanizm forum. Proponuję wejść przez stronę główną: http://www.zyworodki.akwarysta.pl i dalej Opisy gatunków / Heterandria formosa.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Drobniczka jednodniówka - heterandria formosa - wojtas - 25-04-2013 20:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości