Filtr hydroponiczny
|
25-04-2013, 14:52
|
|||
|
|||
Filtr hydroponiczny
Czołem,
Robię niedługo generalny remont mojego pokoju a razem z nim dużo restartów w akwariach. W jednym z nich chcę zamontować filtr hydroponiczny (w sumie bardziej jako hodowlę roślin lądowych, na których podlewanie nigdy nie mam czasu, poza tym mam małe okna i nie mogę zastawiać parapetu. Wymyśliłem takie coś - obok akwarium 54l, do którego filtr będzie podłączony, będzie stało mniejsze akwarium 40x25x25 z dość wysoką DIY pokrywą z płyty meblowej, którą zamierzam dla pewności wzmocnić kątownikami (bo na razie jest złączona tylko wkrętami i klejem) - na tej pokrywie zamierzam postawić donicę z hydroponiką. Woda byłaby pompowana z większego akwarium do donicy (żadnych połączeń z mniejszym akwarium) przez wewnętrzną pompę, a potem na określonym poziomie wody grawitacyjnie wpadałaby z powrotem do akwarium. To mój pierwszy tego typu pomysł i w związku z tym chciałbym wszystkich tutejszych majstrów zapytać: -Czy potrzebuję tworzyć jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia związane z jakimś przelaniem wody czy awarią prądu, bo z majsterkowaniem zawsze byłem raczej na bakier? -Czy klej na gorąco z pistoletu może być używany do uszczelniania rurek PCV (jeśli nie, to czy silikon akwarystyczny będzie ok?) czy otworów dla rurek w donicy? Po niżej prosty schemat z Painta: Traszki, zielsko i skorupiaki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Filtr hydroponiczny - Yahilles - 25-04-2013 14:52
RE: Filtr hydroponiczny - arrowb - 25-04-2013, 15:42
RE: Filtr hydroponiczny - Yahilles - 25-04-2013, 15:56
RE: Filtr hydroponiczny - macius - 26-04-2013, 12:51
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości