młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy
|
18-04-2013, 11:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2013 11:35 przez jimmypoz.)
|
|||
|
|||
młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy
ok 2 tyg temu kupiłem te rybki
wszystko było ok do wczoraj wieczora - padła pierwsza, dziś rano druga, przed chwilą trzecia są to podrostki 2 - 3 cm na razie są w "przedszkolnym zbiorniku" 25L, razem były: -8x fire fish (zostało 5) -3x akara pomarańczowopłetwa -3x zbrojnik wszystkie rybki podrostki 2 - 3,5 cm. Jest to mały zbiorniczek dla maluchów, gdy rybki dorastają do ok 4cm są przenoszone do większego Na rybkach zauważyłem ostatnio czarne kropki, nie wiem czy to normalny objaw, czy ten typ tak ma i jest to normalne podczas podrastania - wybarwiania się? (rybki są niewybarwione, jeszcze częściowo przeźroczyste) ostatnio było w tym akwa trochę zmian: - 3 dni temu wymienione całe podłoże z małych czarno-białych kamyków na żwirek zmieszany z piaskiem kwarcowym - 4 dni temu zamontowałem oświetlenie dość mocne (32 jasne diody led) - przedtem była zwykła słaba lampka nocna z boku akwa - wczoraj został wyjęty drugi filtr który wrzuciłem żeby przyspieszyć oczyszczanie wody oo wymianie żwirku - jakiś tydzień temu (jeszcze przy starym żwirku) woda mocno zmętniała, został wymieniony filtr na wydajniejszy i dolałem SERA BIO NITRIVEC -ostatni temperatura się podniosła z ok 27 na 28 - 28,5 stopnia odłączyłem grzałkę na razie żeby temp spadła do 27, ale raczej nie jest to przyczyna, rybki nie pływają przy powieżchni zrobię też zaraz podmiankę 30% wody rybki zachowują się normalnie, padają nagle (nie widziałem tego momentu) ph przed chwilą zmierzone - ok 8, innych parametrów nie mam jak zmierzyć Miał ktoś podobny przypadek? Może jakieś sugestie? Po tempie zdychania rybek widzę że albo już za późno na ewentualne leczenie albo to ostatni dzwonek żeby coś zrobić/zmienić.. jeszcze jeden trop mi się nasunął na myśl, diody led zostały uszczelnione silikonem białym sanitarnym. Po 1,5 doby schnięcia wczoraj nałożyłem je bezpośrednio nad akwa, silikon jeszcze trochę czuć - może to jest powód? -30% wody wymienione, akurat mam awarię ciepłej wody na osiedlu więc dolana całkiem zimna co zmieniło tem w akwa na 25 stopni (włączam ponownie grzałkę) -zdjąłem pokrywę z oświetleniem z tym silikonem (coś wydaje mi się że to mogło być przyczyną, tym bardziej że akwa jest w szafie z zasuniętymi drzwiczkami, nie było wentylacji, mogły się potruć od tego silikonu -wrzuciłem drugi filtr z włączonym mocnym napowietrzaniem zobaczymy co dalej się będzie działo. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie - proszę o wskazówki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy - jimmypoz - 18-04-2013 11:09
RE: młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy - KODI - 18-04-2013, 20:20
RE: młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy - jimmypoz - 18-04-2013, 21:53
RE: młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy - KODI - 19-04-2013, 07:17
RE: młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy - jimmypoz - 19-04-2013, 10:16
RE: młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy - jimmypoz - 19-04-2013, 11:31
RE: młode Aulonocara fire fish - padają jak muchy - KODI - 19-04-2013, 15:53
|