Sump i komin
|
10-12-2010, 22:09
|
|||
|
|||
Re: Sump i komin
kuntakinte napisał(a):...czy ktoś może mi powiedzieć jakie powinny być wymiary komina ... Wielkość SUMPA Nikt ci dokładnie na to pytanie nie odpowie ponieważ dużo zależy od twoich założeń: od zastosowanej pompy, od wielkości komina, od poziomu wody w kominie, powierzchni jego przelewu, zastosowanego grzebienia itp. itd. musisz sobie obliczyć mniej więcej wszystko i dodać z 20%-30% na górkę moim zdaniem. Postaram się ci to w maksymalnym skrócie wytłumaczyć. Załóżmy, że masz jak napisałeś akwa 120x50x50. Poziom wody chcesz utrzymywać 2-3cm poniżej krawędzi akwa czyli słup wody ma mieć wysokość 47-48cm. To wcale nie znaczy, że komin ma mieć 47-48cm od dna, ponieważ (i tu dużo zależy od mocy pompy i od zastosowanego grzebienia ) woda się spiętrz na przelewie czym mocniejsza pompa i gęściejszy grzebień na kominie tym większe spiętrzenie na przelewie. To może być 0,5cm / 1cm / 2cm. Tu dochodzi w sumie jeszcze jeden aspekt odpadki w postaci liści roślin itp. które z czasem osadza się na grzebieniu i tez częściowo do czasu usunięcia podniosą poziom wody. Dlaczego o tym piszę ponieważ ta warstwa wody musi zostać uwzględniona w sumpie + jakaś nadwyżka wynikająca z poziomu wody w kominie + nadwyżka wody na parowanie ( moim zdaniem mniej niż 5l/10l nie ma sensu). To co wymieniłem powyżej to jest woda na jaką musisz mieć miejsce w sumpie po wyłączeniu pompy i jaka ucieknie z sumpa po uruchomieniu zanim obieg się "zamknie" Podsumowując Zakładasz, że w sumpie w czasie pracy ma być około 40l wody do tego dodajesz Spiętrzenie: załóżmy 120*50*1,5cm -ok. 12l Pojemność komina którego wielkość to wysokość zbiornika minus 2cm rantu do tego 1,5cm na spiętrzenie czyli 50-3,5cm = 46,5cm a jego podstawa to 15cm na 15cm co daje nam pojemność ok. 11l / 2 = 6 l bo będzie się wypełniała np. do polowy. Parowanie powiedzmy 10l Końcowa pojemność SUMPA 40l + 12l + 6l + 10l = około 70l Wielkość Komina dobrze jak by miał minimum taką wielkość co byś mógł tam rękę włożyć w razie potrzeby np. dokręcenia śrubunków, czy wyłowienia czegoś itp. Co do reszty to mogę wytłumaczyć na spotkaniu bo jakoś zacięcia do pisania elaboratów nie mam. kuntakinte napisał(a):Czy skorpion nawierca otwory w szkle... Chyba nikt z nas u niego jeszcze nie brał akwa z kominem. Najlepiej zadzwoń do niego i zapytaj. Na pewno będzie to kosztować coś extra. Mam nadzieje, że nie zamieszałem zbytnio i coś ci tam rozjaśniłem. pozdrawiam Maciej |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Sump i komin - kuntakinte - 10-12-2010, 15:15
Re: Sump i komin - pacmann - 10-12-2010 22:09
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości