Prośba o poradę jaką grzałkę do akwa 112l.
|
23-11-2012, 09:44
|
|||
|
|||
RE: Prośba o poradę jaką grzałkę do akwa 112l.
Co do grzałek to już chyba kiedyś była gdzieś o tym mowa. Grzałki trzeba podzielić na grzałki i grzałki a na poważnie to ani cena ani logo producenta nic nikomu nie powie-tylko praktyka. I teraz tak-kiedyś traktowałem poważnie firmę Tetra i kupiłem chyba za ok. 100zł ich grzałkę 300W do domowego akwarium i co -ano kasa wyrzucona w błoto. Fakt grzałka działa chyba 12 lat-i tego nie neguje ale co za jakość pracy. Ta grzałka w ciągu roku "oszukiwała" z 4 st c w porównaniu z tym co pokazywał termometr a po ok. 2 latach-na skali ustawione 22 st. C a w akwarium-30st. C. Powoli kończyła się skala więc zaniechałem dalszej współpracy z ta grzałką. Natomiast obecnie mam ok. 30 grzałek 100W Atmana-i cena na nie była zawsze przystępna-coś koło 21zł a i grzały o niebo lepiej jak Tetra-bo 50-60% z nich grzeje tyle co pokazuje skala a reszta to max 2 st. w górę lub w dół do tego co pokazuje skala. Przez 6 lat 2-3 dostały przebicia i wycofałem z użycia z wiadomego powodu. Jakiś czas temu koledze załatwiłem tą nietłukącą się grzałkę Aqua-ela i chyba nie minęły 2 miesiące a już była wymieniana. Więc ani cena ani firma nic ci nie powie a każdy akwarysta będzie stawiał na swój wypróbowany model.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|