Odpowiedz 
Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik]
07-09-2012, 20:40
RE: Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik]
Cytat:Ja jeszcze dodatkowo w filtrze narurowym mam biobale.
Jeśli bez biobali nie wylatują tobie bąbelki CO2 przez wylot w akwarium rozpuszczalność w Twoim reaktorze z biobalami i w moim bez biobali jest taka sama czyli 100%.
Cytat:To fakt. Ciekawe jak duży jest ten spadek. Robił ktoś już pomiary wydajności swojego filtra z reaktorem i bez?
Spadek wydajności jest niewielki z tego względu, że reaktor stawia opór bliski 0 ponieważ woda nie musi się "przeciskać" przez nie wiadomo jakie zawijasy tylko płynie cały czas średnicą otworu równą średnicy węża (w zależności czy kupi się odpowiednie końcówki)

W najbliższym czasie postaram się zbadać w praktyce spadek wydajności lecz z tego co widzę w akwarium spadek jest albo tak mały albo jest zerowy.
Cytat:oki ale kurde nadal nie wiem jaką średnicę przyłącz mam mieć w tym urządzeniu
Zależy od korpusu jaki kupiłeś. Zazwyczaj stosują 1/2 lub 3/4 cala i taki też musisz kupić. Złączkę na wąż kupujesz taką aby na niego wlazła.

W najbliższym czasie wstawię drugie rozwiązanie co do reaktora ponieważ w chwili obecnej reaktor pracuje z innym filtrem co wiązało się ze zmianą końcówek.

Pozdrawiam.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik] - S'Sayan - 07-09-2012 20:40