Padają jak muchy ( Ichtiosporidioza ? )
|
02-06-2012, 09:01
|
|||
|
|||
RE: Padają jak muchy ( Ichtiosporidioza ? )
No więc po kilku tygodniach walki wygląda na to że jest poprawa, jak na razie ryby żyją, choć czasami jeszcze neony stały w kącie akwarium razem z molinezją, muszę się jednak przyznać że zrobiłem coś co było krokiem w akcie desperacji. Tydzień temu wyrzuciłem wszystko z akwarium, usunełem ziemie ogrodową i korzenie ozdobne, żwir wygotowałem, rośliny powyrzucałem, zostawiłem tylko niektóre korzonki z kryptokoryn które po płukaniu wsadziłem w wygotowany żwir, akwarium wyszorowałem DOMESTOSEM !!! Wiem że moge się tu narazić na krytyke jednak mam nadzieje że domestos zrobił swoje, akwarium później dokładnie wypłukałem i przesuszyłem, a ryby jak do dzisiaj czuja się dobrze. Tak więc na chwilę obecną w akwarium mam tylko żwir i ryby. Za dwa tygodnie lece do polski to się zaopatrze w roślinki i jakies nowe korzenie chyba że po dwóch tygodniach suszenia starych odważę sie je dać spowrotem. Wode wlałem kranówke odstaną plus woda z RO a filter wyparzyłem. Muszę jeszcze zrobić pomiary parametrów, jestem ciekawy czy za dwa miesiące jak przylece cała obsada przeżyje, czy czeka mnie kolejny restart. Pozdrawiam forumowiczów z Wielkopolski i do zobaczenia na środowym spotkaniu pod koniec czerwca!!
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|