Odpowiedz 
Padają jak muchy ( Ichtiosporidioza ? )
06-05-2012, 16:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2012 16:06 przez ssebastiann. Powód: Nowe informacje)
RE: Padają jak muchy ( Ichtiosporidioza ? )
Ryb nie będę usuwał niestety lek mam tylko ten jeden i do czasu kiedy wrócę w sierpniu z polski będę liczył na szczęście że to nie jest ta choroba, do tego czasu na bieżąco będę zapisywał tu wyniki moich obserwacji i spostrzeżenia może komuś się kiedyś przyda w identyfikacji choroby.
Będę też wstawiał fotki chorych ryb jak uda mi się zrobić dobre zdjęcie
Pozdrawiam Sebastian.

05.05.2012 - jak na razie to jedynie samiec mieczyka około 6cm ma coraz bardziej skrzywiony kręgosłup, a samica molinezji zaczyna zachowywac się dziwnie, ma jakby odchylone lekko oskrzela i nie za chętnie się rusza po akwarium, neony czasami stoją dość długo w grupie w jednym kącie akwarium.

06.05.2012 - w soboty zawsze zmieniam 50% wody tym razem zostawiam bez zmiany bo działają leki które co prawda wątpie żeby w czymś pomogły, molinezja dzisiaj leżała dość długo na żwirku, jeden z prętników zauważyłem że zaczyna szybciej oddychać i stoi w jednym kącie akwa.
Udało mi się zrobić fotke mieczyka który ma zniekształcony kręgosłup i molinezji która ma nieznacznie powiększone skrzela ( na fotkach za dobrze tego nie widać:

Mieczyk:

[Obrazek: img4600a.jpg]

Molinezja złota:

[Obrazek: img4607g.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Padają jak muchy ( Ichtiosporidioza ? ) - ssebastiann - 06-05-2012 16:06