Padają jak muchy ( Ichtiosporidioza ? )
|
04-05-2012, 20:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2012 22:30 przez ssebastiann. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
RE: Padają jak muchy ( Ichtiosporidioza ? )
niestety nie dam rady wpaść na spotkanie bo mimo że jestem z osiedla tysiąclecia rzut beretem od galerii malta to mieszkam aktualnie za granicą
Na razie wlewam do wody ten lek co podałem jego nazwe w poprzednim poście i jedyne co mi pozostało to obserwować i wyciągać wnioski jeżeli do sierpnia choroba nie ustanie to po powrocie z wakacji w polsce robie restart wywalam wszystkie rośliny i dezynfekuje zbiornik a do tego czasu będę pisał jakie objawy pojawiają się u kolejnych rybek może mój post pomoże komuś w rozpoznaniu tej trudnej do uleczenia jak dotąd chorobie jeśli to faktyczne ichtiosporidioza jak czytam opis przebiegu tej choroby to wszystko się zgadza z moimi obserwacjami: Objawy kliniczne: Pierwsze objawy ichtiofonozy występują zwykle po 14 dniach po dostaniu się inwazyjnych stadiów glonogrzyba do przewodu pokarmowego ryby. W większości przypadków choroba ma charakter wolno rozwijającej się epizoocji, stopniowo rozprzestrzeniającej się na całą obsadę akwarium. Chore ryby chudną, podczas pływania wykonują kołyszące ruchy ( moje pierwsze ofiary czyli gupiki ) lub poruszają się "skokowo". W końcowym okresie rozwoju procesu chorobowego obserwuje się niekiedy nastroszenie łusek i ogólną wodnicę oraz obrzęk całego ciała ( jedna z samic gupika miała jakby wysadzony brzuch a nie była kotna ) . W czasie epizoocji występują pojedyncze śnięcia. Ponieważ choroba trwa długo straty są zwykle duże. Ryby chore na ichtiofonozę mogą wykazywać bardzo różnorodne objawy kliniczne, których charakter zależy od miejsca inwazji glonogrzyba. Masowej inwazji wątroby towarzyszy zwykle powiększenie powłok brzusznych. Jeżeli grzyb rozwinie się w oczodole następuje wysadzenie gałki ocznej i zniszczenie oka.( jeden z moich neonów miał wysadzone oczy ) W przypadku inwazji skrzeli ryby mogą wykazywać objawy przyduchy (duszenie się) nawet przy wystarczającej koncentracji tlenu w wodzie. ( ostatnia ofiara ramireza wygladała jak by się dusiła miała bardzo szybki oddech blade kolory i powiekszony brzuch mimo że od 3 dni nie chciała nic jeść ) Wykonywanie przez ryby gwałtownych, nieskoordynowanych ruchów nasuwa przypuszczenie, że Ichthyophonus występuje w mózgu. Przy inwazji powłok zewnętrznych występuje charakterystyczna szorstkość łusek (spowodowana obecnością drobnych guzków w skórze), postrzępienie i martwica płetw. W niektórych przypadkach, przypuszczalnie przy współudziale bakterii proteolitycznych, grzyb powoduje powstawanie ubytków skóry, określanych jako wrzody. W miejscu gdzie powłoki zewnętrzne ulegają uszkodzeniu obserwuje się niekiedy wtórną inwazję pleśniawki (niektóre moje gupiki miały zmienione górne wargi jakby narośl delikatną ). Niektórzy badacze uważają, że w przebiegu ichtiofonozy skóry mogą tworzyć się podnaskórkowe pęcherze wypełnione płynem surowiczym. Objawy kliniczne mogą być bardzo niewyraźne. W przebiegu ichtiofonozy u bojowników syjamskich obserwowano na przykład jedynie zblednięcie barw, a u skalarów i innych pielęgnic występowały tylko ciemne plamki na skórze lub ściemnienie całego ciała. Leczenie: choroba jest niewyleczalna, lecz dzięki troskliwej opiece można jej uniknąć. Przede wszystkim nie przegęszczać obsady i unikać czestego dokupywania ryb z niepewnych źródeł bez kwarantanny. Zmienione ryby natychmiast usuwać. Jeśli rozpoznamy tę chorobę, ryby i rośliny należy zniszczyć, akwarium zdezynfekować. Doczytałem się też że można próbować leczyć chore ryby ale wymagane są leki dostępne na recepte w aptece a efekty takiej kuracji niepewne |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|