Odpowiedz 
240 litrów do restartu
28-04-2012, 11:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2014 21:47 przez norbisynss.)
240 litrów do restartu
Hello:-) Witam... jestem tu nowy :-) Mam na imię Norbert. 28 wiosen już za mną:-P Przygodę z akwarystyką zacząłem już w wieku 10 lat:-) Początki były w 60 litrach... i te akwarium miałem aż do czasu kiedy poszedłem do internatu:-( i musiałęm je zostawić pod opieką siostry, która je "zdemolowała" i ostatecznie wydała:-( Po pięciu latach edukacji, ciągłej fascynacji podwodnym światem... zamieszkałem w Poznaniu, znalazłem pracę, w której pracuję do dzisiaj:-)... założyłem sobie 112 litrowy podwodny świat... taka "zupa rybna" z duuużą ilością roślin... kochałem to akwarium i mogłem na nie patrzeć godzinami:-) To nie wystarczyło:-P Około pół roku temu wymieniłem 112 l na 240 l :-) i zaczęły się kłopoty:-( :-( :-( Które chcę w końcu przerwć... tzn. chcę zrestartować zbiornik i "zacząć od nowa". Problemem okazało się światło:-( Mam standardową obudowę z oświetleniem 2x 30W (Aqua-glo, flora-glo):-( :-( :-(... początkowo myślałem, że da radę:-( Roślinki pomimo podawania Garnier Plantów z miesiąca na miesiąc umierały:-( Obecnie zostały mi nużańce i żabienice:-( Początkowo przez 3 miesiące wszystko rosło jak szalone... jeszcze na domiar złęgo dociemniłem wszystko czarnym bazaltem:-( Ogólnie porażka na całej lini. Rybki ogólni zdrowe, rosną i jest ok, nie chorują:-( Ale przygnębia mnie obraz akwarium:-( Ogólnie rzecz biorąc porażka na całej lini:-( na początku maja biorę się ostro do roboty:-) I potrzebuję pomocy:-) Plan jako tako już mam... ziemia ogrodowa, na to żwir kwarcowy:-) Korzenie mam, nawet dużo:-) Zmienię obsadę... tak wstępnie na brzanki pięciopręgie (mam pięć), zwinniki jarzeńce (już 4 mam), kiryski (mam ok 7) i jakieś pielęgniczki( kakadu, ramirezki lub jakieś inne "małe"- dokupię)... Problem tkwi w pokrywie, chciałbym ją przerobić (więcej światła)... ale nie wiem jak:-( Jestem leworęki jeśli chodzi o majsterkowanie i elektrykę... Jest może Ktoś na forum kto wie jak to zrobić? Nie chcę też przesadzić, bo nie stać mnie na razie na inwestycję w CO2:-( Chce żeby było dobrze:-( ps. resztę obsady będę miał do wydania:-) Pozdrawiam... pomocy!!!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
240 litrów do restartu - norbisynss - 28-04-2012 11:31
RE: 240 litrów do restartu - globoos - 28-04-2012, 14:16
RE: 240 litrów do restartu - Stiep - 03-05-2012, 23:04