Odpowiedz 
Ameryka Centralna - 500 niebawem 600
14-03-2012, 21:10
Ameryka Centralna - 500 niebawem 600
Nie wiedziałem gdzie temat podpiąć więc tutaj zaprezentuję Wam moje rybska. Zdjęć całego akwarium obecnie nie posiadam ponieważ zbiornik lada moment będzie podmieniany na większy 600 litrowy i jakoś tak nie miałem potrzeby fotografowania całośći w obecnej formie. Jak tylko urządzę nową bańkę to temat uzupełnię o zdjęcia całości.
W 500 litrowym baniaku posiadam dwa gatunki pielęgnic z Ameryki Centralnej. Chwilowo jest 8 szt ale docelowo pozostaną jedynie dwie pary - po jednej z każdego gatunku.

Pierwszym gatunkiem jest Vieja argentea, ryby te kupowałem w wielkości ok 6 cm, obecnie największy osobnik ma ok 15 cm, najprawdopodobniej będzie to samiec. Określenie płci u tych ryb jest stosunkowo trudne przy tej wielkości i niestety trzeba jeszcze poczekać aż osiągną przy najmniej 20cm.

Tak wyglądały zaraz po zakupie

teraz dominujący osobnik wygląda tak

Drugimi pielęgnicami w akwarium są Paratheraps melanurus, kiedyś znane pod nazwą Vieja synspila. Te ryby również kupowałem jako 6cm maluszki. Obecnie z pięciu sztuk wyklarowały się dwa samce, które mają między 14 a 15cm oraz trzy samice około 12cm. U tych ryb, pomimo, że nie osiągnęły jeszcze należytych rozmiarów, rozróżnienie płci jak jest dużo łatwiejsze, ryby tej wielkości już dobierają się w pary i podchodzą do tarła.

Po zakupie

Obecnie, samiec

oraz samica

Przy tak dużych pielęgnicach akwarium dosyć szybko się kurczy, dlatego zmiana na większe oraz redukcja obsady jest konieczna. Ryby konsekwentnie dzielą akwarium na swoje terytoria, przekopują dno i bronią swoich rewirów

Tak w skrócie wygląda moje obecne akwarystyczne szaleństwo Smile

.
http://cichlidae.pl - podyskutujmy o pielęgnicach
.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Ameryka Centralna - 500 niebawem 600 - filas - 14-03-2012 21:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości