Odpowiedz 
Hymenophyllaceae sp. Wayanad
08-03-2012, 19:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2012 01:30 przez vasteq. Powód: Nowe informacje)
RE: Hymenophyllaceae sp. Wayanad
Cytat:Zrób zdjęcie nawet i komórką tylko żeby z niego było widać że ta roślina faktycznie u ciebie w tym akwarium rośnie
A czy po tych zdjeciach jestes w stanie stwierdzic ze roslina nie rosnie pod wodą tylko została wychodowana na sterydach w paludarium?? Co cię utwierdza w tym? Po czym to poznajesz? Rentgen w oczach? Jestem zwolennikiem umieszczani roslin na kamieniach korzeniach, tylko takie mam rosliny. Jedyna roslina ktora zakorzenila mi sie w podlozu to Eriocaulon/ Pozatym nie mam żadnych, ale to żadnych rosnących w podłożu. Zaletą jest to że można latwiej robic porzadki w akwaium, mozna zmieniac kompozycje kiedy sie chce, i latwiej jest dbac o rosliny i je przycinać.

Fakt musze uzupełnic informacje odnosnie bucephalandr, i roznic pomiedzy emersami i submersami, jak sie zachowujaw dobrze nawożonym akwarium, co przyspiesza ich wzrost i kiedy zakwitają, ale czy to jest powod do oskarżeń i oszustwa?
Cytat:Nie wiem skąd te wnioski nigdzie tego nie twierdziłem a ponieważ przywożę czasami nowinki to wiem jak często można się nabrać choćby dlatego że są to też rośliny nam nie znane których bez jakiejś wiedzy o nich nie da się utrzymać .
No właśnie, dlaczego więc ja miałbym kogoś oszukiwać jeśli wiem że dostane za to komentarz na allegro? Czy uważasz że ktoś kto wydał nie małą kasę, jak to określasz, postawił by pozytywa za jakieś barachło? Jestem cały czas pod kontrolą i oceną innych, więc nie mogę sobie pozwolić na oszustwa o jakich się słyszy. Na tym forum już nawet nie zamieszczam żadnych ogłoszeń żeby ustrzec co niektórych tutaj panujących, przed pęknięciem żyłki na spoconym od złości (czy może zawiści, nie wiem jak to określić) czole. Jak już coś sprzedaję to tylko na allegro. A większość z tego co fotografuje nie zawszę oferuje w sprzedaży, ale widzę ze samo pokazywanie zdjęć już jest rozumiane jako handel.

Cytat:Zrób zdjęcie nawet i komórką tylko żeby z niego było widać że ta roślina faktycznie u ciebie w tym akwarium rośnie
Mój wydobyty ostatnimi czasy (po zakupie lustrzanki) zmysł estetyczny nie pozwolił by mi na to. Fotografia akwarium to trudniejsze zadanie niestety. O wiele jest łatwiej pstrykać portrety. Trzeba mieć ładną kompozycję (tego nie mam, mam bałagan w akwarium), czystość (tego też nie mam, muszę kombinować odpowiednimi ustawieniami roślin), i brak glonów (glonami mógłbym wykarmić stado molinezji. Na szczescie zostały juz tylko miekkie. Czasami muszę odmiawiać sprzedaży z powodu nadmiernego zaglonienia np. mchów). Raz miałem porządek. Po zakupie kolejnych kilkudziesięciu odmian bucephalandr wszystko się zawaliło. Póki nie znajdę miejsca na jedno duże akwarium to się to nie zmieni. Dlatego chwilowo mogę sobie pozwolić jedynie na portrety. co jednych inspiruje, drugich drażni.

Cytat:vasteq napisał(a):
.....Czy portret roslinny jest zły?
To tak jakbym oglądał mecz piłki nożnej z kamery zamontowanej na głowie zawodnika mniej więcej
Czyli co, wszystkie bazy roślin na których jest cyknięta jedna fotka z jedną wyeksponowaną rośliną można do kosza włożyć? Zobacz ile takich jest. Jak miałbym sfotografować na przykład Microsoria, które wszystkie mają ten sam kolor, pokrętne kształty zlewające się w jedną kupę? Próbowałem, wychodzi na razie bez sensu. Moje zdjęcia z rośliną w ręku wyciągniętą poza akwarium zapoczątkował mój pierwszy kontakt z włochem, którego zdjęcia można zobaczyć tutaj:
http://www.rareaquaticplants.com/

A to mój crepidomanes którego mu wysłałem też jakiś rok temu na wymianę:

http://www.rareaquaticplants.com/index.p...Itemid=186

Jest też nawet fotka z moją siatką na której mu go wysłałem. Zdjęcie u mnie (porcja po prawo):
[Obrazek: 556da37b656deafa.jpg]

A tu ta sama porcja już w akwarium włocha (czy właściwie w ręce, no tak ale teraz to ona nie rośnie w akwarium, więc pewnie jakiś bubel to musi być):
http://www.rareaquaticplants.com/index.p...Itemid=186

Cytat:No i właśnie o to chodzi zrób choć na początek reportaż z hodowli choć jednej odmiany (może być tej najprostszej ) rośliny którą masz w swojej kolekcji . Podziel się spostrzeżeniami na jej temat wiedzą zdobytą w gronie kolekcjonerów a wywołasz tym na pewno duże zainteresowanie . Dopisz do swoich zdobyczy choć parę zdań własnych spostrzeżeń bo przecież takie pewnie masz
Jest coś takiego na przykładzie bucephalandr, musisz poszukać.

http://portfotolio.net/62693539@N07
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Hymenophyllaceae sp. Wayanad - vasteq - 07-03-2012, 19:27
RE: Hymenophyllaceae sp. Wayanad - vasteq - 08-03-2012 19:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości