NAwożenie solami - czyli KNO3, K2SO4 i KH2PO4 w naszym akwar
|
14-11-2010, 03:05
|
|||
|
|||
Wg mnie czytasz wiele i to na bardzo już historycznych stronach i pewnie dlatego podchodzisz do tematu połowicznie a potem męczysz się z niedoborami bo będą musiały wystąpić .Strona Triamonda to zupełne początki naszego podejścia do tematu którego Michał już dawno nie aktualizuje bo całkowicie przestał interesować się akwarystyką . Podałem ci adres wg mnie najlepszego kalkulatora tworzenia nawozu . Twoja odpowiedź to tworzenie czegoś połowicznego więc skazanego na problemy . Ja tworzę nawóz suchy pomieszany wg kalkulatora Spidera może trochę zmieniony ze względu na składniki które mam i jakoś mi tam wszystko rośnie przy 1W/l .
Robię mieszany gotowiec bo na tak małe zbiorniki trudno jest podawać suche sole oddzielnie .Spider uświadamia ci jak dodawanie systematyczne nawozu wpływa na stopniowy wzrost jego składników w wodzie i jak temu zapobiec (podmiany ) . To źródło początkowych sukcesów i później dziwnej katastrofy zbiornika . Często przyczyny są nie związane z nawożeniem tylko tak na prawdę każda sytuacja jest indywidualna i nie ma jednej cudownej recepty na wszystko |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|