Projekt termoregulator
|
04-03-2012, 13:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2012 17:53 przez DUANDR. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
RE: Projekt termoregulator
(04-03-2012 11:30 )były forumowicz napisał(a):To podłącz sobie oscyloskop i wtedy zobaczysz . Zasilasz silnik dla którego PWM to nic innego jak prąd AC . Zauważ że zasilasz układ cewek . Zeby uzyskac z tego DC musisz ją przefiltrować . Najmniejsze straty będą na układzie Diody schottky i kondensatora .(03-03-2012 23:14 )alarmowiec napisał(a): Jako że są to silniki DC to nic dziwnego że na AC nie chodziły...PWM to AC? No przyznam, że pierwszy raz coś takiego przeczytałem. Myślę , że teraz to jasne . PWM działa dla układów dla których bezwładność jest duzo mniejsza niż sygnał chyba że odbiornik go uśrednia np. grzałka . W innym przypadku musisz zastosowac układ uśredniający. Gdy zasilasz nim diodę LED to filtrem DC są twoje oczy . Silnik nie ma takiej funkcji . (04-03-2012 12:47 )dzajdol napisał(a): Chodziło mi o to że:Jak tak lubisz Google to poczytaj sobie o pompach ciepła . Działają na tej samej zasadzie co lodówka tylko odwrotnie zmrażalnik jest w ziemi a radiator w domu . Sprawnośc takich układów jet lepsza niż typowego ogrzewania . Energia brana jest z ziemi . Kazde ciało którego temperatura jest więkasza niz zero bezwzględne (-273 stopnie ) grzeje i można tą temperaturę wykorzystać . |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|