Bojownik a agorafobia
|
13-11-2010, 11:08
|
|||
|
|||
Bojownik a agorafobia
Nie za bardzo miałam pojęcie gdzie wstawić tego posta, a może wydzielić opisy rybek, albo gdzieś dokleić, bo zamiast tematu o rybkach ogólnie - robi się encyklopedia (co jest oczywiscie pozytywne) :mrgreen:
No to zrobiłam pewne poszukiwania związane z tematem o domniemanym lęku otwartej przestrzeni u bojowników. Oto do czego się dokopałam. Bojowniki występujące w naturze mają zdecydowanie krótsze płetwy niż te w akwariach. Wyglądają bardziej jak samice hodowlanych. Ryba o tak długich płetwach jak u bojownika akwariowego - męczy się pływając po wielkim zbiorniku i przez to się stresuje. Nie ma możliwości podjąć dalekiej ucieczki przed ewentualnym napastnikiem. O ich sympatii do małej przestrzeni może też świadczyć fakt, że kryjówka ma na celu posiadanie "bezpiecznego miejsca do którego można uciec". Tak jak jest w przypadku pielęgniczek. Też lubią kryjówki, ale nie przebywają w nich 24h. Bojownik jak już sobie znajdzie odpowiednio małe miejsce tylko w nim przebywa wypływając ewentualnie przy podawaniu pokarmu (no mój przynajmniej tak robił, może wasze ryby mają inne zwyczaje). Napiszcie co o tym sądzicie, czy rzeczywiście tak jest? Generalnie ciekwy temat Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Bojownik a agorafobia - Lermi - 13-11-2010 11:08
Re: Bojownik a agorafobia - helixpom - 13-11-2010, 20:19
[] - Anonymous - 08-01-2011, 11:15
[] - Anonymous - 08-01-2011, 14:54
|