Projekt termoregulator
|
29-02-2012, 00:33
|
|||
|
|||
RE: Projekt termoregulator
Jak do tej pory bardzo sceptycznie podchodziłem do sprawy chłodzenia przy pomocy wentylatorów. Wydawało mi się że jeśli ileś tam watów mocy rozprasza sie w wodzie w postaci ciepła to wentylatorek o znikomo małej mocy cudów nie zdziała. Jak się jednak okazało spokojnie mogę ściągnąć dwa trzy stopnie przy pomocy wentylatorów i utzrymać temperaturę na założonym poziomie 25 st C. Jedynie co to trzeba będzie pomyśleć o automatycznej dolewce bo woda odparowuje w zabójczym tempie
@Mystik fototranzystora nie brałem pod uwage ale pomysł dobry ...pomyśle. Pomysł z RTC wyszedł z tego ze projekt ma być ogólnie rozwojowy i byćmoże przekształci się w coś wiecej. Dodatkow RTC to była dla mnie nowość, wcześniej nigdzie nie stosowałem i przy okazji wykorzystałem, że poznam coś nowego. @alarm pierwotnie u mnie też miało być 2 stanowe sterowanie. Wybór padł na PWM ze względu na chęć ograniczenia hałasu wentylatorów. Można zakładać, że latem bezie sytuacja, w której będą się one włączać np. w nocy i wtedy wolałbym zeby kręciły się zgodnie z potrzebami a nie na full |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|