Nawożenie solami - jakie roztwory stosujecie
|
24-02-2012, 10:19
|
|||
|
|||
RE: Nawożenie solami - jakie roztwory stosujecie
Witam.
Ja stosuję stężenia na 250 ml wody RO: 10gr K2SO4 15gr MgSO4x7H2O 2gr KH2PO4 15gr KNO3 Do mojego akwa 160l stosuję po 8 ml przez 2 dni, trzeciego dnia podmianka 10% wody i mikro (symfonia złota + fe tak symbolicznie) i tak na okrągło. W zasadzie to dodatkowe fe nie jest specjalnie potrzebne, bo podłoże mam gliniano keramzytowe i tam sporo kumuluje się dobroci. Zdarza się, że odstępuję od tej zasady, jak zauważam, że pojawiają się glony, albo rośliny zmieniają wygląd. Jednak na ogół system się sprawdza i wszystko dobrze rośnie, nawet ostatnio obudził się eleocharus parvula i marsilea hirshuta. Całość ściśle koreluje z CO2 Zbudowałem z filtra narurowego i szybkozłączek z węża ogrodowego reaktor CO2 i zamontowałem go na wylocie z kubełka. Nie mam tam żadnych bioballi, żeby nie zmniejszać przepływu wody. CO2 wprowadzam wężykiem i wstępnie wewnątrz rozdrabniam bąbelki kamieniem do napowietrzania. Różnica między reaktorem a dyfuzorem w akwa jest kosmiczna na korzyść oczywiście tego pierwszego. W tym reaktorze można zamontować jeszcze grzałkę. Zaleta jest taka, że w akwa mam mniej gratów. Tak po głowie mi chodzi jeszcze jeden filtr narurowy przy wejściu do kubełka. Ten robiłby za prefiltr. Przy zastosowaniu zaworów kulowych z motylkiem, byłoby takie aquastop i łatwe czyszczenie. W akwa zostałby wlot wody i rura do zasysania. Całość reguluję też ilością światła. Standardowo miałem 2x30W T8, ale przebudowałem na 3x21W(85cm) T5 + odbłyśniki. Całość od około 7 miesięcy działa dobrze a ziesko bardzo szybko rośnie. Ostatnio postawiłem na czawone rośliny ludwigia peruviansis (trochę podobna do alternatery) i lidwigia repens. Zaczyna się coś dziać w akwa. Przy stosowaniu soli a szczególnie symfonii szybko i boleśnie przekonałem się, że trzeba dbać o cały układ nawożenie+światło+CO2. Pozdrawiam wszystkich. Roland |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|