NAwożenie solami - czyli KNO3, K2SO4 i KH2PO4 w naszym akwar
|
11-11-2010, 17:23
|
|||
|
|||
Mystik napisał(a):dłużej nawozi się solami tym bardziej intuicyjnie się to robiCo nie oznacza że nie ma punktu wyjściowego Mystik napisał(a):A jak oceniasz stan faktyczny, skoro negujesz wskazanie testów? Masz możliwość innego precyzyjnego wyznaczenia ilości NO3?Nie ma takiej potrzeby. Tylko zestawienie jakieś makabryczne powoduje śnięcie obsady albo wysyp glonów i jak już to niedobór, a nie nadmiar, dlatego na początku daje się większe dawki nawozów i stopniowo z nich schodzi do odpowiednich dla baniaka. Większość problemów zwoązanych jest z CO2 a nie dawkowaniem soli Mystik napisał(a):Dopóki NO3 nie jest 0, to znaczy, że azot jest.I tu odwołujemy się do testów :mrgreen: Mystik napisał(a):. Dla niej pH, to pH.Ale nie mierzyssz PH tylko po to, żeby dowiedzieć się jakie jest, ale po to, żeby wyciągnąć pewne wnioski np. odnośnie dawkowania CO2 Mystik napisał(a):. A jeżeli pozostała część wiedzy jest tajemnaCzy to, że wymaga poświęcenia więcej czasu oznacza, że jest tajemna? Mystik napisał(a):A co robisz?Staram się poprawić nawożenie na podstawie zwijających się liści, spalonych stożków, chlorozy, roślin - markerów (jak szaman :mrgreen: ). A jeśli to nie skutkuje, szukam innych przyczyn. Odnoszę wrażenie, że odebrałeś mój post jako podważanie Twojej kompetencji. Nie taka była intencja. Twój sposób jest doskonały - ja tam nie mam na tyle samozaparcia, żeby przeliczać mnożyć, rozcieńczać, badać. Przerobiłam to i dało średnie efekty. Po prostu opisuję mój sposób na dotarcie do tego samego celu. Czy lepszy, czy gorszy, trudno powiedzieć - najważniejsze, żeby skutkował. :mrgreen: Co do spraw mertyorycznych zawsze możemy podjąć dyskusję. No chyba, że chodzi o zieloność mojej Limnophili - jak mi to wytkniesz to się sfocham :mrgreen: Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|