Odpowiedz 
NAwożenie solami - czyli KNO3, K2SO4 i KH2PO4 w naszym akwar
11-11-2010, 13:44

Mystik napisał(a):A parametry badanych stężeń, nigdy nie były takie jak oczekiwałem.
Niestety tego nigdy nie wiemy, bo testy pokazują co chcą. Sama w to nie wierzyłam, dopiero po dłuższym czasie przekonałam się do działania na czuja.
Mystik napisał(a):nie mogąc się doczekać jakiegoś prostego i jasnego wykładu naszych doświadczonych kolegów
Na obronę doświadczonych kolegów I KOLEŻANEK Lol mogę tylko powiedzieć, że właśnie im dłużej nawozi się solami tym bardziej intuicyjnie się to robi. Danie komuś gotowej instrukcji jest po prostu niemożliwe. To tak jak z matematyką. Jak zapytasz ile jest 2+2 no to każdy oczywiście odpowie że 4 ale jak porozmawiasz z doktorami matematyki, to odpowiedzą Ci tak, że lepiej pozostać przy opcji uproszczonej Wink
Mystik napisał(a):Teraz powstało pytanie: ile czego potrzebuję w akwarium.
I tu pojawia się pierwszy problem. Pewien sprzedawca nawozów od którego ja kupuję... sam zaznacza, że matematyka kalkulatora to wręcz przesadne uogólnienie i daje tylko zarys tego co potrzebują rośliny. Z wielu przyzczyn.
1. Nikt tak naprawdę nie wie co mu leci z kranu.
2. Jest nawóz i nawóz - dopiero szczegółowe procentowe określenie konkretnego pierwiastka w związku daje nam wizję ile jest czego...a zabranie pod uwagę takich parametrów znacznie utrudni obliczenia.
3. Problem przeleżenia nawozu w odpowiedniej tempreaturze, wilgotności itp. (po szczegóły do Alarma :mrgreen: - ok 30 min. ciekawej opowieści)
4. Tak po prawdzie każda z roślin lubi inne warunki. Już zauważyłam u mnie że jak jedna podupada, to druga rośnie jak wściekła i na odwrót.
5. Nikt też nie przewidzi ile potrzebujesz jakiego związku, bo nawet jak podasz wszelakie parametry to okazuje się że masz np. za silny prąd wody i tu wchodzą krasnorosty, albo niewyregulowaną dyfuzję CO2 (tyczy się to szczególnie większych zbiorników)
6. Ważny jest czynnik podłoża, ale....to już opowieść na inny temat :mrgreen:
Cytat:1. Robimy testy interesujących nas pierwiastków
Test na Fe jest zupełnie do kosza. Test na NO3 jest dość niemiarodajny ze względu na podobną kolorystykę skali. Pomijając już, że różnica między stanem faktycznym a wykazanym może być znaczna. Rośliny też w pierwszej kolejności pobierają NH, którego już nie mierzymy.... Przy fosforanach jest podobna historia do NO3. Przy PH już w ogóle proporcje się rozjeżdżają - np w zależności od tego jakie czynniki zatwardzają lub zmiękczają wodę.
Mystik napisał(a):Powoli zbliżam się do wyznaczonych stężeń.

Oj żebyś na końcu tej drogi nie spotkał krasnych lub glonków i zmętnienia wody....
Na forach o tematyce roślinnej wielokrotnie są tematy - mam dobre stężenia, ale mam problemy w akwarium - dlaczego? Ano dlatego, że okresowych problemów przy tej metodzie się po prostu nieuniknie.
Ja przy założeniu roślinniaka wprowadziłam takie rośliny:
[Obrazek: zwloki.jpg]
Specjalnie wyselekcjonowane zwłoki z ogólnego.
No i weszły krasnorosty, zielenice, zmętnienia...i właściwie to bardzo dobrze.
Przynajmniej poznałam wroga i nauczyłam się z nim walczyć, więc teraz jak jest parę krzaczorków zielonych czy szarych... tydzień i znikają.
Dlaczego? Nie wiem, ale wiem co zrobić żeby się ich pozbyć. Dlatego moim zdaniem - im dłużej będziesz prowadził nawożenie taką metodą tym lepiej. Przez doświadczenie właśnie najlepiej się nauczysz.
Mystik napisał(a):A teraz czekam na reprymendę doświadczonych kolegów
Jesli przyjmiemy, że 2+2=4 to artykulik świetny. I nie ma powodów do jakiejkolwiek reprymendy.
Jak już sam jesteś zadowolony z efektu, to życzę, żeby ten stan trwał jak najdłużej Wink

Nie tylko chłopaki lubią robaki
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
[] - Lermi - 11-11-2010 13:44
[] - Anonymous - 11-11-2010, 15:47
[] - Lermi - 11-11-2010, 17:23
[] - Codranger - 11-11-2010, 17:43
[] - Lermi - 11-11-2010, 18:16
[] - Codranger - 11-11-2010, 18:50
[] - Anonymous - 12-11-2010, 00:43