System stałej podmiany wody z odzyskiem
|
10-02-2012, 17:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2012 18:47 przez DUANDR.)
|
|||
|
|||
RE: System stałej podmiany wody z odzyskiem
Na razie robię to ręcznie.
Nie potrzebuję tego od razu bo woda z akwarium ma PPM=90 a kranówa ma u mnie PPM=400. Bezpieczna wartość PPM wody do odzysku to PPM=1000. Zanim dojdzie do takiej wartości to zdążę kilka razy całą wodę z akwa podmienić. Wydaje mi się, że jak raz na 1.5-2 miesiące wymienię wodę odciekową to wystarczy. Zobaczę jak to się będzie sprawować. Zawsze można dołożyć system podmiany wody odciekowej opartej na konduktometrze. Wodę odciekową będę podmieniał na świeżą deszczówkę, której mam sporo w domu. Ma ona PPM=0 więc na długo wystarczy !! (10-02-2012 17:01 )były forumowicz napisał(a): A powiedz mi jeszcze. Kiedy do bajoro w tym naczyniu odciekowym uznasz, że nie nadaje się do powtórnego przerobu? Wsadzam konduktometr i sprawdzam PPM. Jeśli PPM>1000 to można już ją wywalić i wlać świeżą deszczówkę. Poza tym nosem zaczynam wyczuwać nieprzyjemny zapaszek W końcu ląduje tam mnóstwo fosforanów i azotanów z akwarium. Cytat:No i pytanie, co na to wszystko te filtry wstępne. Bo gdzieś te śmieci muszą się osadzać. Prefiltr mechaniczny (9) mam na wejściu do hydroforu. To zwykły korpus 10'' z wkładem sedementacyjnym 50 mikronów. Koszt ok. 3-4 zł za sztukę. Na razie nic się nie zapycha. Ssanie hydroforu mam ok 20 cm ponad dnem więc z samego dna syfu nie zassie Przed filtrem RO mam kolejne 2 filtry mechaniczne + węglowy. Cytat:Rozumiem, że jak nie wyłączy się zawór (6), to połowę akwarium masz w naczyniu odciekowym. Ono jest takie wielkości, że to się zmieści? Jednorazowo upuszczam ok. 40 litrów wody a akwarium ma 1500 litrów - do połowy akwa jeszcze daleko. Beczka odciekowa ma ok. 200 litrów. Wszystko się mieści. Układ jest ustabilizowany, bo jak filtr RO podaje 40 litrów wody na górę do akwa to z beczki odciekowej ubywa 40 litrów wody i znów może przyjąć kolejną dawkę podmienianej wody. Cytat:A gdzie masz ten hydrofor? Bo chyba nie w pokoju. Hydrofor mam w kotłowni w piwnicy. Kupiłem taki z cichą pompą więc działa ciszej niż pralka. Teoretycznie może stać nawet na dworze - max. kilkanaście metrów od beczki odciekowej. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
System stałej podmiany wody z odzyskiem - eMWu - 10-02-2012, 09:20
RE: System stałej podmiany wody z odzyskiem - smoko - 10-02-2012, 09:37
RE: System stałej podmiany wody z odzyskiem - eMWu - 10-02-2012, 10:40
RE: System stałej podmiany wody z odzyskiem - eMWu - 10-02-2012, 16:43
RE: System stałej podmiany wody z odzyskiem - eMWu - 10-02-2012 17:56
RE: System stałej podmiany wody z odzyskiem - szirkos - 11-02-2012, 10:23
RE: System stałej podmiany wody z odzyskiem - eMWu - 11-02-2012, 11:04
RE: System stałej podmiany wody z odzyskiem - alarmowiec - 11-02-2012, 11:27