Moje "maleństwo"
|
06-02-2012, 13:14
|
|||
|
|||
RE: Moje "maleństwo"
akwa odpalone i sobie żyło.....
z uwagi na narodziny córeczki - w grudniu musiało sobie radzić samo - no podmiany wody nie zostały zaniedbane, no ale to tyle co było "ruszane". Roślinki rosły, były przycinane, żabienica "dochowała" się 5 żabieniątek , zapewne ratował je choć trochę zastosowany substrat, jednakże widać że szczęśliwe nie są i braki żywieniowe występują ... Z uwagi na fakt, iż w akwarium które miałam z 15 lat wstecz egzystowało w efekcie końcowym z pięknymi plastikowymi roślinami ( jedyne które utrzymywały się przy życiu ), moim cele jest uzyskanie pięknego holendra lub coś zbliżonego... po drodze były glony - piękny zielony "trawniczek" który osadził się na korzeniach - tych najlepiej oświetlonych oraz liściach roślin - zastosowano algin tropikala - jednorazowa dawka 45 ml ( porada sprzedawcy ) - dziwne - nie działa a więc małżonek wysłany ponownie do sklepu po cud preparat wrócił z Easy Life Alg Exit - podawany przez 5 dni po 45 ml - glony z korzeni w 80% znikły, trochę gorzej na liściach - ale efekt widać a więc pobudka i zaczynamy walkę z nawożeniem po rozmowie na środowym spotkaniu ostatnie dwie podmiany wody po około 35% każda, lałam wodę przez filtr zmiękczający wodę ( patrz chemia wody - chlorek sodu) aktualne parametry wody: ph 7,2 gh 7 kh 15 oraz parametry, które ulegają ciągłym zmianom, wyrównywane nawozami easy life Fe 0,2 NO3 - 10 PO4 0,6 testy JBL po 2 tygodniowym podawaniu i mierzeniu testami wyszło, iż dziennie podaję : Pro Fito - 10 ml Carbo - 10 ml Ferro ( zawiera potas) - 10 ml Fosfo - 10 - 20 ml ( częściej 20 ml) Nitro ( zawiera potas ) - 10 ml Kalium - Potassium - 35 ml - przy podmianie - 1 x w tygodniu dozowane CO2 PH kranówy 7,6, więc ( proszę mnie poprawić jeżeli się mylę ) KH 15 - jest całkiem poprawnym wynikiem testu jeżeli w akwa uzyskuję ph 7,2 jeżeli tak to czeka mnie filtr RO ... i za chwile mąż mnie pogoni z chaty no bo po kija kombinuję z nawożeniem i parametrami wody skoro rośliny "rosną" na razie aby nie ogłosić bankructwa zamówiłam sole KNO3, KH2PO4 i MgSO4, no ale tutaj zgłębiam temat...... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|