Odpowiedz 
Start akwarium a nawożenie
05-01-2012, 15:29
Start akwarium a nawożenie
Odważyłem się założyć ten temat na podstawie moich wątpliwości, a więc proszę o wsparcie bo próbuję to rozłożyć na czynniki pierwsze.

Informacje które tu przedstawiam są zbiorem informacji które mam z internetu i oczywiście środowych spotkań WTMA przepuszczone wspólnie przez wybiórczy filtr mojej percepcji ogólnej Wink

Nawożenie Micro:

Do nawożenia Micro wyposażyłem się w Easy-Life ProFito i pytanie jest proste w jakich ilościach go stosować?? 10 ml na 100 l wody w akwarium raz w tygodniu zaleca producent - ale czy można po czymś w akwarium, a jeżeli tak, to po czym stwierdzić że jest podawane za dużo lub za mało.

Chciałem zauważyć że jako podłoże służy bazalt i piasek kwarcowy wzbogacone o dolną warstwę 15l JBL AquaBasis Plus które zawiera żelazo, minerały i pierwiastki śladowe.

Nawożenie Macro:

Do nawożenia Macro wybrałem (zgodnie ze środowymi radami) sole rozpuszczane w wodzie K2SO4, KNO3, MgSO4, KH2PO4. Tylko ile ich podawać i w jakich proporcjach?!?!

Trafiłem oczywiście na zasadę N : P : K (10 : 1 : 20) ale nie można ich zastosować wprost bo KH2PO4 daje i fosfor i potas i co z MgSO4 ???

Jest jeszcze metoda EI, ale ona zakłada żeby chyba wszystko nadać w nadmiarze niż niedoborze.

Pytanie z mojej strony jak zobaczyć czego brakuje a czego jest za dużo?!?!

Pytanie drugie to jak dobrać proporcje wszystkich 4 składników na początku, kiedy zbiornik startuje od zera????

Nawożenie CO2:

Oświetlenie na 360l to 216W, CO2 podawane z butli // też nie wiem ile, ale zakładam, że podam dużo na starcie typu 3 bąble/sek. Zakładam, że trzeba zwiększać, aż rośliny nie zaczną bombelkować - tak??

Będę wdzięczny za wszystkie komentarze i sugestie bo w weekend nareszcie odpalam ten nowy baniaczek !!

>>>Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.<<<
>>>Kiedy wszystko inne zawiedzie.................... przeczytaj instrukcję<<< Cool2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Start akwarium a nawożenie - wojteksw - 05-01-2012 15:29