RO - odzysk wody - Permeate Pump
|
27-12-2011, 14:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2011 15:36 przez eMWu.)
|
|||
|
|||
RE: RO - odzysk wody - Permeate Pump
Nie pamiętam. Zakładałem ją z 2 lata temu i opakowanie poszło na śmieci.
Chyba się domyślam jak to działa. Zrobiłem następujące doświadczenie: 1) zatkałem na 5 min. wylot z RO do kanalizacji. 2) W ciągu tych 5 minut czysta woda RO stale zlatywała do naczynia. 3) Zbadałem twardość tej wody, żeby upewnić się, że jest to czysta woda RO. Twardość była niemierzalna, więc należy domniemać, że ta woda jest naprawdę czysta. I teraz konkluzja. Jeśli odpływ wody zrzutowej z RO byłby cyklicznie zamykany i otwierany w jakimś interwale czasowym, to może udałoby się ograniczyć odrzuconą wodę do minimalnego poziomu tak, aby membrana została jedynie dostatecznie opłukana. Prawdopodobnie Permeate Pump ma jakiś układ regulujący przepływ odrzucanej wody i przerzuca ją raz na membranę do ponownego odzysku czystego H2O a raz do kanalizy do płukania membrany. Taki układ rzeczywiście może być zasilany jedynie ciśnieniem wody zasilającej - podobnie jak działają liczniki wody. Układ ten teoretycznie można byłoby uprościć przez założenie elektrozaworu na wylot wody do kanalizy. Zawór ten mógłby być np. otwierany na 1 minutę i zamykany na 4 minuty i tak w nieskończoność. Interwal czasowy należałoby sprawdzić doświadczalnie, aby nie "zamulić" membrany odrzucanymi minerałami. Taki układ teoretycznie mógłby znacząca ograniczyć stopień odrzucanej wody z RO. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości