Odpowiedz 
Regulator płynnego zapalania się i gaśnięcia świetlówek
23-11-2011, 13:10
RE: Regulator płynnego zapalania się i gaśnięcia świetlówek
No i tu wyszły moje niedopatrzenia Bag. Fakt charakterystyka ładowania/rozładowania kondensatora jest wykładnicza... i niestety światło by zapalało się i gasło na początku bardzo szybko, a później powoli powoli do końca :/
Oczywiście zgadzam się, że układ oparty o mikroprocesor wyjdzie najtaniej w częściach, ale niestety nie każdy będzie mógł go zbudować (nie każdy będzie miał programator i dość wiedzy, żeby napisać program).
Wiec na podstawie twoich uwag i ambicji Wink że to musi się dać prosto zrobić na układzie analogowym zacząłem dalej kombinować i szukać rozwiązania. Dotarłem do tego:
[Obrazek: image004di.gif]
Układ ładuje kondensator stałym prądem więc charakterystyka będzie liniowa. Jest to fragment układu generacji fali trójkątnej. Oczywiście za układem, trzeba będzie dać jeszcze pewnie tranzystor, ale całość i tak nie wygląda zbyt groźnie Wink

Ponownie czekam na sugestie, bo poza jednym problemem (sterowaniem całością) wydaje mi się, że powinno być ok... Bag
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Regulator płynnego zapalania się i gaśnięcia świetlówek - wojteksw - 23-11-2011 13:10