Regulator płynnego zapalania się i gaśnięcia świetlówek
|
22-11-2011, 22:35
|
|||
|
|||
Regulator płynnego zapalania się i gaśnięcia świetlówek
Na podstawie dzisiejszych długich rozważań na SB i dyskusji z kolegami Edison, Mystik oraz Micrus (sorrki, nie będę odmieniał ) stwierdziłem, że trzeba z tego zrobić wątek w dziale technika.
Problem jest następujący (chociaż są od niego już odnogi): Zrobić jak najprostszy (a przede wszystkim tani) układ pozwalający, aby na świetlówkach T8/T5 światło mogło się o określonej godzinie stopniowo zacząć pojawiać od zera do max w przeciągu jakiegoś czasu (w domyśle kilka do kilkadziesiąt minut). Oczywiście symetrycznie z drugiej strony - układ ma tak samo o określonej godzinie zacząć wyłączać oświetlenie. Oczywiście doszliśmy dość szybko do konieczności wykorzystania statecznika ze ściemniaczem 1-10V. Jednak problem tkwi w sterowaniu tym statecznikiem, w celu osiągnięcia powolnego zapalania i gaśnięcia. Niestety sterowniki przemysłowe okazało się, że kosztują niemało. Oczywiście jak zawsze wiadomo, że problem ten da się rozwiązać mikroprocesorem dowolnej maści, małą płytką i chwilą spędzoną nad programem. Jednak czy to jest najprostsze rozwiązanie? Mam pewien pomysł którego nie jestem pewien i prosił bym innych kolegów którzy są z elektroniką zaprzyjaźnieni o komentarze i uwagi - szczególnie liczę na te krytyczne bo pewnie o czymś nie do końca pomyślałem. Mój pomysł wygląda tak: Moim zdaniem przy dobraniu odpowiednio dużej wartości pojemności i odpowiednio dużej wartości rezystancji czas ładowania/rozładowania powinno się dać ustalić na kilkadziesiąt minut. Główną niewiadomą dla mnie jak na razie jest prąd pobierany przez wejście sterujące 1-10V statecznika. Bo to on ma największy wpływ na czas rozładowania. Czekam na uwagi i komentarze Ps. Do kolegów Edison, Mystik oraz Micrus: gdybym zapomniał o jakiś szczegółach dzisiejszej rozmowy na SB to proszę o wsparcie |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|