Dobór oświetlenia do zbiornika 360l
|
19-11-2011, 21:11
|
|||
|
|||
Dobór oświetlenia do zbiornika 360l
Witam wszystkich, jako że jestem nowym "forumowiczem" mam nadzieję że na początku nie zostanę zgnieciony odpowiedziami "zapytaj wujka Google" czy "naucz się korzystać z opcji szukaj na forum". Moje pytanie jest niby podstawowe, a jednak fajnie byłoby dostać opinię kogoś z dużym doświadczeniem.
Jestem w trakcie przygotowywania nowego akwarium 120x50x60 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia. Początkowo planowałem 2x54W T5, jednak po ostatnim środowym spotkaniu (moim inauguracyjnym), przestudiowaniu dokładnym forum i wielu innych publikacji na Google dotarłem do dwóch zasad: - ok. 0,5W /1l - 35-60lm /1l Na podstawie wszystkich tych informacji (jak na razie) zaplanowałem wykorzystanie oświetlenia 4x 54W T5 (115cm). Jednak mam trzy pytania do doświadczonych kolegów i koleżanek: 1- czy takie oświetlenie jest wystarczające, a może za duże i wystarczy 3x54W? 2- czy zgodnie z tym co wyczytałem przy 60cm głębokości (oczywiście wody nie leje sie na styk więc pewnie 57cm) i odległości od świetlówek ok 4-5cm to oświetlenie będzie spełniało swoją rolę (wiem że HQI byłyby lepsze, ale problemu z montażem w małej pokrywie, ciepłem i poborem mocy na lumen mnie ostro odstraszyły)? 3- jakie świetlówki dobrać Osram/Philips 2x865+2x965 czy jakieś inne - prosiłbym o sugestie producenta, mocy, itp.? Oczywiście śpieszę nadmienić moje plany hodowlane jeżeli chodzi o rośliny, bo to one są głównymi winowajcami: nie mam aktualnie konkretnych planów co do obsady roślin. Jednak chcę żeby akwarium było w stanie wspólnie z CO2 i nawozami zapewnić dobre warunki dla większości roślin, nawet tych trochę bardziej wymagających co do óświetlenia. Z góry dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi i wskazówki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|