Wodna gąsienica
|
03-05-2011, 18:02
|
|||
|
|||
Wodna gąsienica
Stwierdziłam, że zamiast pisać na priva, podzielę się wiadomością, bo może komuś się przyda... kiedyś.
Troszkę czasu temu Dpong przyniósł mi bardzo ciekawego owada. Konkretnie gąsienicę owada. A wyglądała sobie tak: http://ukmoths.org.uk (trzy fazy rozwoju - długość larwy 7-12mm). Żywi się roślinkami i buduje z nich domek. Jest zupełnie nieszkodliwa dla mieszkańców akwarium - nawet tych najmniejszych. Niestety zdjęcie larwy z akwarium Dpong jest bardzo niewyraźne. Zależało mi na przeżyciu osobnika, aby się przepoczwarcył, więc nie chciałam ryzykować uszkodzenia stworka. Pojemniczek z domkiem gąsieniczki włożyłam do akwarium przykrytego gazą i po jakimś czasie pojawił się śliczny motylek: To Nymphula nymphaeata (Elophila nymphaeata). Motyl wodny, którego larwy żyją we wodzie. Rozpiętość skrzydeł 22-30mm. Występują w różnych zabarwieniach - od ciemno-brązowego po ten który widać na zdjęciu. Wykluwają się późną wiosną i latem. Motylki te można zobaczyć nad jeziorami lub rzekami. Chciałam podziękować Prof. Czachorowskiemu za identyfikację motylka i Dpong'owi za jego dostarczenie. Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
03-05-2011, 19:04
|
|||
|
|||
RE: Wodna gąsienica
No chociaż coś co wyhodowałem, szkoda, że takie brzydactwo i wszystkiego się już pozbyłem na szczęście
|
|||
04-05-2011, 09:10
|
|||
|
|||
Z nazwaniem tego ślicznym motylkiem to bym się zastanowił
Larwa jest nieszkodliwa dla mieszkańców akwarium ale czy mieszkańcy są nieszkodliwi dla larwy?? |
|||
04-05-2011, 23:46
|
|||
|
|||
Zależy od rozmiaru i rodzaju mieszkańców Pielęgnica by ją zapewne potraktowała jako aperitif
Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|