Wężyki do osmozy - ciekawostka
|
09-02-2016, 16:37
|
|||
|
|||
Wężyki do osmozy - ciekawostka
Składam sobie zestaw na dwie membrany i poszukując optymalnych, markowych części składowych natrafiłem na ciekawą informację. Poszczególne elementy filtrów osmozy mają podane max ciśnienie robocze do 6 bar lub więcej. Pomiędzy 3 a 4 wkładem sedymentacyjnym mam zamiar dobijać swój zestaw pompą do 5,5 - 6 bar. Niestety element ,bez którego obyć się nie możemy -wężyk- ma zalecane ciśnienie robocze na 4-5 bar -wężyki Aquafilter.
Ciekawy,i mało profesjonalny, jest rozrzut podany na stronie: 4-5 bar (?!). Takie informacje znalazłem na stronie http://www.woda.com.pl/p12,ktpe14w-bialy...-5-mm.html W katalogu producenta nie znalazłem informacji o wytrzymałości ich węży. O ile nie znajdę info na innych stronach to kupuję węże John Guest |
|||
09-02-2016, 20:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2016 20:29 przez Dikej.)
|
|||
|
|||
RE: Wężyki do osmozy - ciekawostka
Ja sprawdzam układy RO ciśnieniem 10 bar. Wężyki dają radę, nawet przy dwunastogodzinnym obciążeniu takim ciśnieniem. Mam klienta, który w domu ma swoje ujęcie wody i pompa hydroforowa utrzymuje mu ciśnienie 5-5,5bar cały czas. Filtr u niego działa bez zarzutu już 1.5 roku.
Dodatkowo warto powiedzieć, że pompa RO ma czujniki wysokiego i niskiego ciśnienia. Czujnik wysokiego ciśnienia odcina zasilanie pompy przy +-2bar, dla przezornych proponuję również zawór czterodrogowy, który również zamyka się przy około 2bar. 420 |
|||
10-02-2016, 02:42
|
|||
|
|||
Trochę mi głupio polemizować z takim ekspertem RO jak Dikej ale sprecyzujmy. Czujniki ciśnienia nie ustalają ciśnień w układzie a jedynie kontrolują pracę pompy i zabezpieczają ją przed pracą "na sucho". Pompa jak pracuje podnosi ciśnienie do 6 barów a więc takie w układzie wystąpi. Spotkałem się z opinią że niektóre wężyki pękają . Znam osoby którym się to zdarzyło. Faktycznie nowe wężyki kupione u sprawdzonych dostawców wytrzymują więcej. Dlaczego więc zdarza się, że pękają. Powodem jest rozkład tworzywa z których są wykonane pod wpływem promieni UV. W akwarystyce o nie nie trudno bo promieniują je świetlówki. Zdecydowanie więcej wytrzymują wężyki wykorzystywanie w technice sprężarek powietrza. Najmocniejsze są wężyki stosowane w układach hamulcowych. Wszystkie mają odpowiednie do instalacji RO średnice. Różnią się "sztywnością" co powoduje że te mocniejsze źle pracują w szybkozłączkach zatem korzystając z nich polecałbym instalację na złączkach Jago.
Zawór błędnie (przez podobieństwo do systemów hydraulicznych) nazywany czterodrogowym służy jedynie do zamykania wypływu brudnej wody do kanalizy w systemach z zamykanym wylotem wody czystej i nie tworzy ciśnienia a jedynie z niego korzysta. Jeśli coś pomyliłem to proszę o sprostowanie |
|||
10-02-2016, 12:58
|
|||
|
|||
Zgadza się, że czujnik niskiego ciśnienia zapobiega działaniu pompy na sucho, ale czujnik wysokiego ciśnienia odcina zasilanie pompy po uzyskaniu przez układ 2bar. Jeśli więc pompa podaje ciśnienie 6 bar przed membraną, to czujnik za membraną wyłączy zasilanie i po wyrównaniu ciśnień cały układ osiągnie około 3bar. Zawór czterodrogowy ma faktycznie za zadanie odcięcie odpływu wody do ścieku, ale jednocześnie pozwala on utrzymać ciśnienie w układzie. Gdyby go nie było, wypływająca brudna woda cały czas zmniejszałaby ciśnienie i pomimo nie braku poboru wody czystej, kranowa dalej byłaby pobierana i oddawana do ścieku.
Nie zmienia to faktu, że przed membraną ciśnienie robocze może być wyższe. Ja nie spotkałem się z pękającymi wężykami (chyba, że był wcześniej zagięty). 420 |
|||
10-02-2016, 13:55
|
|||
|
|||
Cytat:ale czujnik wysokiego ciśnienia odcina zasilanie pompy po uzyskaniu przez układ 2barCzyli po zamknięciu wylotu wody czystej żeby pompa nie pracowała na próżno . Zmykanie wylotu RO przy otwartym zasilaniu wymaga zawsze stosowania zaworu "czterodrogowego" i zaworka zwrotnego na wyjściu membrany RO. Cytat: czujnik za membraną wyłączy zasilanie i po wyrównaniu ciśnień cały układ osiągnie około 3barTak się dzieje jeśli w układzie na końcu jest zbiornik ciśnieniowy jak go nie ma ciśnienie jest wyższe. Tak czy siak mamy w układzie miejsca gdzie ciśnienie osiaga 6 barów a o to koledze chodziło . Co do pękania to myślę że w twoich instalacjach wężyki nie były narażone na UV wiec mają się dobrze w akwarystyce zwłaszcza morskiej jest to możliwe |
|||
10-02-2016, 14:16
|
|||
|
|||
Nie zarzekam się, że to niemożliwe.
420 |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|