Akwarium 240l - jakie rybki
|
25-08-2015, 20:54
|
|||
|
|||
Akwarium 240l - jakie rybki
Witam wszystkich. Wracam do akwarystyki po jakimś czasie (kiedyś były gurami, pielęgnice, paletki, skalary i wiele innych - oczywiście nie w jednym baniaku w jednym czasie ) Teraz odkurzyłem swoje stare akwarium (120*50*40) i myślę aby zrobić znowu baniaczek i dla mnie i dla moich 3 pociech (7,7 i 5 lat) tak aby mieć fajne hobby i wprowadzić je w świat rybek. Ponieważ ja też bym chciał coś innego niż miałem to wymyśliłem sobie takie dwie obsady (i poproszę o uczciwą ocenę i poradę tych moich pomysłów)
1. Brzanka sumatrzańska (stadko czyli jakieś 10-15 minimum) jako rybki pływające w środku i na dole, kiryski pstre (3-4 osobniki) na dole oraz danio malabaryjski (tez jakaś ławica 10 sztuk powiedzmy) u góry. Dodatkowo kusi mnie jeszcze dodanie 1-2 zbrojników niebieskich oraz kiryśników czarnoplamych (sentyment z dawnych lat). DO tego korzeń a z roślin to mikrozorium, zwartki, nurzańce śrubowe etc. No i najchętniej to bym jakiś drugi gatunek brzanek jeszcze dodał (powiedzmy 10 sztuk brzanki różowej albo Denisona lub odeskiej) 2. Drugi pomysł to stadko razbor klinowych (około 30), kolejne stadko to u góry pływające danio (może pręgowane albo lamparcie - 10 sztuk), parka bojowników wsaniałych i na dole znowu kiryski oraz zbrojniki. Ewentualnie jeszcze myślałbym o kosiarkach. Rośliny dość podobnie jak w punkcie 1. Będę wdzięczny za komentarze i propozycje.pozdrawiam Was serdecznie Przemek |
|||
25-08-2015, 23:04
|
|||
|
|||
RE: Akwarium 240l - jakie rybki
Może to stadko ławicowe zrobić w większej ilości a duże ryby sobie odpuścić, bo będzie je widać i fajnie pływają w dużych ilościach a tak tu 5 tam 10 i są rozproszone.
http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
25-08-2015, 23:13
|
|||
|
|||
Duże ryby - masz na myśli kiryśniki, danio malabarskie?
|
|||
25-08-2015, 23:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-08-2015 23:23 przez edison.)
|
|||
|
|||
Kirisniki, brzanki
To zalezy kto co lubi http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
29-08-2015, 11:27
|
|||
|
|||
No a jeśli poszedłbym w te razbory i danio to czy parka bojowników by się nadawała do dołączenia do tego akwarium?
|
|||
29-08-2015, 12:06
|
|||
|
|||
Na pewno ryby były by spokojniejsze bez bojownika, chociaz przy takim litrażu na pewno miały by się spokojnie gdzie ukryć
Kostka 37l Male 18l Ryuboku 54l |
|||
29-08-2015, 15:39
|
|||
|
|||
no tak zacząłem czytać o tych razborach i brzankach i w sumie to jednak biorąc pod uwagę moją twardość wody (ok. 20) i PH 7.5 to raczej chyba nie byłyby optymalne warunki dla tych rybek . Szukam więc dalej i wpadłem na tęczanki. Czy ktoś by mi pomógł z dopasowaniem ilości do 240 l. akwarium 9120 cm długości) - myślałem o Tęczance trójpręgiej (choć nie wiem czy nie za duża do tego akwarium), ew. tęczance Boesemana i dodanio do nich kirysków na dół oraz może danio do górnej części (choć chyba on powinien mieć zimniejszą wodę) - wieć co by można dać na górne warstwy wody?
|
|||
30-08-2015, 09:20
|
|||
|
|||
Tęczanki do dobry pomysł jednak na ten litraż to musisz ograniczyć ilość czyli również ilość odmian . Masz do wyboru tak różnorodne wybarwienia. To bardzo ruchliwe ryby. I proszę zapomnij o tym danio bo to zupełnie nie pasuje.
Masz do wyboru bosemani , rubinową , neonową i moją ulubioną parkinsona a trójpręga jest za duża. Ponieważ poza neonową pozostałe rosną ponad 10cm więc połączył bym najwyżej dwie odmiany z większych z neonowymi. Rybki powinno być co najmniej z sześć sztuk z każdej odmiany więc dla tego zbiornika widziałbym parkinson lub bosemani i rubinowa i do tego z 10 szt neonowych. Możesz do tego dodać jakieś rybki na dno. |
|||
30-08-2015, 11:47
|
|||
|
|||
No właśnie mi się najbardziej podoba trójpręga ale wiem, że jest trochę duża. Jeśli piszesz o rubinowej - to jaką masz na myśli? Tęczanka czerwona -http://rybyakwariowe.eu/ryba-akwariowa/teczanka-czerwona-teczanki-czerwone/ czy jakąś inną? Na dno myślałem aby wrzucić albo kosiarki lub kiryśniki czarnoplme (mam do nich słabość). I dodatkowo mam jeszcze pytanie o rośliny bo wszędzie piszą, że to to ryby bardzo ruchliwe wymagające przestronnego akwarium, z bujną roślinnością ale i z rozległą przestrzenią do pływania. Czyli trochę sprzeczna - jak rozumiem rośliny należałoby posadzić tylko z tylu i po bokach a środek i rzód w praktyce wolny do pływania zostawić. Myślałem i nurzańcach, zwartkach, kryptokorynach i do tego na środku jakiś korzeń.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|