Nowy filtr a bakterie nitryfikacyjne
|
14-09-2010, 23:01
|
|||
|
|||
Nowy filtr a bakterie nitryfikacyjne
Witam pomocnych
Mam nowy filtr (Aqauel FZN-2) i mam zamiar go uruchomić w moim akwarium 45L. Dotychczas pracował w nim filtr mini fan1. Zmieniłam również podłoże na AS. Pytanie mam takie - jeżeli woda jest dojrzała (bo sobie ją zostawiłem i nowe podłoże nią zalałem) jak długo muszę czekać na to aby w nowym filtrze zagościły bakterie nitryfikacyjne. Czy to długi proces bo obsadę trzymam w przejściowym baniaczku (rezerwowym) i chciałabym je szybko wpuścić. Czy po zalaniu AS wodą dojrzałą muszę długo czekać na ustabilizowanie się wody i wpuszczenie obsady? pozdrawiam aamis |
|||
15-09-2010, 00:17
|
|||
|
|||
To fakt ze woda z dojrzałego zbiornika jest cenna ale to niestety nie pomoże . Jeśli robisz taki restart to koniecznie trzeba zostawić stary filtr albo choć przełożyć wkłady ze starego filtra . Proces dojrzewania zbiornika w twoim przypadku będzie trwał jak w nowym tzn 20 dni . W takiej sytuacji możesz proces rozwoju bakterii przyspieszyć wkładając do filtra pożywkę i żywe kultury bakterii np. tetry . Oba preparaty kupisz w sklepie. Ale i tak musisz się liczyć z tygodniem do dwóch .
|
|||
15-09-2010, 17:27
|
|||
|
|||
Dobre szczepki też są z firmy Nutrafin Cycle
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|