Rozmnażanie krewetek amano w praktyce
|
14-01-2013, 02:13
|
|||
|
|||
RE: Rozmnażanie krewetek amano w praktyce
To całe zamieszanie z rozmnażaniem amanek spedza mi sen z powiek...;-)u mnie ryby na pewno zjadły to co pozostawiła widziałem że w tym miejscu gdzie zazwyczaj przebywała samica było mocno oblegane przez mieczyki. Dziś samica wraca do głównego szkoda czasu i jej stresu poczekam na kolejne zapłodnienie mam kilka samic to może z inną wyjdzie wcześniej.
Hej Stiep w pierwszym poście na fotce trzeciej jest zbiornik na larwy i widać zajebiaszczo jak natleniasz wodę,to jest dyfuzor ceramiczny czy z drewnem lipowym ?......pytam bo dostałem dziś gadżety m.in kostki lipowe ale jaka nazwa takie działanie :/ dwie prawie wcale nie przepuszczają powietrza a jedna to tylko ino ino że nie potrzeba zaworka do regulacji a jak zapodam z dwóch dysz brzęczka to trochę więcej idzie. |
|||
14-01-2013, 13:56
|
|||
|
|||
hwojciech napisał(a):Hej Stiep w pierwszym poście na fotce trzeciej jest zbiornik na larwy i widać zajebiaszczo jak natleniasz wodę,to jest dyfuzor ceramiczny czy z drewnem lipowym ? Kostka lipowa z obciętej strzykawki i kawałka drewna. |
|||
17-01-2013, 22:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2013 23:00 przez hwojciech. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Dziś zobaczyłem krewecie z jajami tym razem to inna samica,muszę się jutro dokładniej przyjrzeć na jakim jest etapie
![]() |
|||
04-02-2013, 17:00
|
|||
|
|||
Fajna strona o Amankach. Niestety język mało przyjazny: http://www.caridinajaponica.de/zuchtbericht.htm
|
|||
05-02-2013, 13:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2013 13:19 przez hwojciech. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
![]()
A więc pierwsza próba w trakcie,maluchy wykluły się 31.01.13 wyszły z pod "ogona" po czwartym dniu siedzenia samicy w kotniku,oczka larw były dobrze widoczne.Na początku było ich bardzo dużo myślę że grubo ponad sto szt. niestety większa część z nich padła w ciągu pierwszych trzech dni moje spostrzeżenia:
Podmieniłem za dużo wody na solankę w pierwszej dobie,karmienie drożdżami też zbyt intensywne myślę że zabierały dużo tlenu lub powstało wiele zanieczyszczeń ciężko się zbiera nawet delikatnym spuszczaniem wodę małym wężykiem bo larwy zaraz podpływają z prądem i je wsysa,dziś szósta doba puki co mają się dobrze karmie je tylko sera micron bo jest ich z 50/70 szt i nie chce więcej strat ![]() Kotnik ok 7L wody jest 6 zasolenie 1,015 na dziś chcę je lekko podnieś Temperatura 25 stopni napowietrzanie 24H kostka lipowa umieszczona w połowie wysokości żeby nie robić dużego prądu wody Opieka całodobowa ![]() ![]() Oświetlam ledami 4W 6.500k 10h około 100lm na noc zapalam małą diodę led jak doradził Stiep co odciąga larwy od napowietrzania które może im zagraża Skorzystałem z wszystkich rad założyciela wątku , jesteśmy w stałym kontakcie ![]() |
|||
05-02-2013, 15:04
|
|||
|
|||
hwojciech napisał(a):jest ich z 50/70 szt Na moje oko to jest ich znacznie więcej. |
|||
05-02-2013, 15:19
|
|||
|
|||
Masz racje tyle że to filmik kiedy miały za sobą 48h życia
![]() |
|||
06-02-2013, 13:57
|
|||
|
|||
Kurcze woda śmierdzi w kotniku :/ chyba muszę przenieść larwy delikatnie do innego naczynia i kotnik wyczyścić bo sama podmiana większości wody chyba nie pomoże,Stiep jak sądzisz ?
|
|||
06-02-2013, 14:02
|
|||
|
|||
Znaczy przesadziłeś z karmieniem. Robiłeś podmiany wody? Sprawdź poziom NO2 i NO3. To nam powie co robić dalej.
|
|||
06-02-2013, 14:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2013 14:57 przez hwojciech. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
mam test no3 jbl nadaje się do słonej wody ? .....sprostowanie test sera już się bada ale widzę że nie przekroczy 10ppm no2 niestety nie mam,dziś jest trzeci dzień w którym robiłem podmianę na dnie widać zanieczyszczenia i resztki pokarmu staram się ściągać wężykiem ile mogę
|
|||
10-02-2013, 10:42
|
|||
|
|||
Niestety poprzez moje zaniedbanie straciłem pierwsze larwy amanek przeżyły 6 dni
![]() ![]() ![]() ![]() pozdro |
|||
21-03-2013, 22:51
|
|||
|
|||
Witam
Mi udało się rozmnożyć amano za trzecim razem ( do 3 razy sztuka).Wtedy wszędzie można było wyczytać że rozmnożenie amano w niewoli jest praktycznie niemożliwe, ale wielu próbowało. Może podpowiem co mi pomogło: - totalnie zaniedbane akwarium ze słoną wodą, po prostu po nieudanej próbie nie czyściłem go tylko zostawiłem samemu sobie na parapecie gdzie strasznie porosło glonami a nawet zakwitła woda ( idealne warunki do chowu małych larw). Nie karmiłem niczym co mogłoby zanieczyścic wodę, glony i zielona woda wystarczą. - oświetlenie - larwy przyciąga światło i te trzymają sie powierzchni, niestety pokarm opada na dno, a więc lampka nie na górze a przy dnie ( idealnie byłoby pod dnem ) larwy wtedy pięknie pasą się na łączce glonów na dnie. - cierpliwość przy przechodzeniu na słodką wodę, u mnie największe straty powstały w tym przypadku ( najlepiej pomału podmieniac słoną wodę na słodka ( naprawde pomału i cierpliwie) Moje amano żyją już piąty rok u mnie i nadal mają sie dobrze. Powodzenia wszystkim próbujacym. Pozdrawiam |
|||
22-03-2013, 13:22
|
|||
|
|||
Pamiętam Twój temat o rozmnażaniu amanek na redbee.pl: http://redbee.pl/viewtopic.php?p=19285#19285
Możesz wkleić tu foty z Twojego udanego rozmnożenia? |
|||
25-03-2013, 23:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2013 08:24 przez smash.)
|
|||
|
|||
Witam wszystkich,
Po przeczytaniu wątku nabrałem ochoty by spróbować swoich sił z Amano. Z racji tego, że mam samiczkę, która regularnie nosi jajeczka postanowiłem zakupić małą kosteczkę 10l i troszkę soli i zobaczyć co będzie. Samiczka po przeniesieniu do kotnika (pomimo użycia wody z ogólnego) zaczęła tracić jajeczka. Pomimo strat postanowiłem nie rezygnować i poczekać do końca. Na szczęście dzisiaj udało jej się złożyć resztę larw więc odłowiłem ją do ogólnego. Postaram się o dokładną relację z mojej próby. Proszę o uwagi i korekty jeżeli coś robię źle. Dzień I Kotnik: aktualnie 6,5l wody Sól: Kent Marine (według instrukcji z opakowania należ rozpuścić 131,5g na 3,8l aby otrzymać stężenie 1.021 1.023). Tak więc wsypałem 263 gramy do 1,1l destylowanej i zamierzam stopniowo dodawać do kotnika aby otrzymać odpowiednie stężeni. Niestety nie mam hydrometru i muszę liczyć na to że instrukcja nie kłamie. Całość wygląda tak: ![]() ![]() i larwy pierwszego dnia. U mnie rozproszone jeszcze po całym baniaczku ![]() Od jutra zasalam i zaczynam karmić drożdżami. |
|||
26-03-2013, 11:57
|
|||
|
|||
Bez kontroli gęstości nie dasz rady utrzymać stałego zasolenia. Kup sobie jakiś areometr, hydrometr, salimetr.
Reszta wygląda OK. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości