Pomoc z glonem
|
18-09-2017, 21:19
|
|||
|
|||
Pomoc z glonem
Witam.
Mam akwa wystartowane na początku sierpnia. Od jakiegoś czasu pojawiły się na roślinach jakiś porost,glon- nie bardzo wiem co to jest jak się tego pozbyć. Kupiłem ślimaka na glony i 2 kosiarki do pomocy. Mam też zwykłe glony ale raczej z nimi chyba sobie jakoś poradzę. Trochę info o akwa: wymiary 60x45x45 filtracja hamburska zasilana aqua szut turbo 750N. Podłoże czarny żwir o różnej gradacji oraz piasek kwarcowy, oświetlenie 2x lampa aqua-el tubby 2x6W, jedna 8000k druga 6500k, świeci 10h. Od jakiegoś czasu-ok2-3tyg stosuje nawożenie K w płynie(jedno naciśnięcie na dobę). Podmiany raz na tydzień wodą z RO+niewielka ilość kranu. Ryby to sama drobnica-amandy, galaxy,edler i ramirez blue. Proszę o rady jak mam poradzić sobie z tym dziwolągiem na roślinach-zdjęcie poniżej. Jeśli potrzeba jeszcze jakiś zdjęć lub więcej info to dajcie znać. Dzięki. Pozdrawiam Arek |
|||
19-09-2017, 00:20
|
|||
|
|||
RE: Pomoc z glonem
Spróbuj punktowo w glon aldehydem (co2 w płynie), kosiarek spokojnie możesz kilka dorzucić.
420 |
|||
19-09-2017, 13:56
|
|||
|
|||
Trzeba jak najwięcej wyjmować ręcznie, kosiarki, można dodać jeszcze ze 2szt. i nie karmić nawet przez tydzień. Zwiększyć ilość podmienianej wody, zmniejszyć oświetlenie do 8godzin , moim zdaniem akwarium jeszcze niedojrzało jak powinno, na hamburgach trwa to troszke dłużej a jeśli filtr pracuje na maksa to jest za duży przepływ , jaką gęsta jest ta gąbka ?
http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
19-09-2017, 20:46
|
|||
|
|||
Ok zmniejszę ilość światła, zacznę wyciągać to ręcznie.
Ryby radzą radę tydzień bez jedzenia? Karmie skromnie i jak wracam do domu to rzucają się jak piranie na żarło. Gąbka jest ppm45. Węgiel muszę kupić jeśli mam dozować. Co z potasem podawać czy zrezygnować? Widzę,że rośliny idą jak szalone ze wzrostem. Dzięki. |
|||
23-04-2018, 13:53
|
|||
|
|||
U mnie to samo sie dzieje. Akwa ma 180 l więc co2 w płynie odpada. Czy bimbrownica da rade wyprodukować dosc co2 zeby dźwignąć stan akwarium. Ilość kosiarek 3, 3 krewetki. Czy salwować sie chemią?
|
|||
23-04-2018, 16:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2018 16:12 przez Dikej.)
|
|||
|
|||
Węgiel w płynie i CO2 to dwie różne formy węgla. Aldehyd gultarowy (węgiel w płynie) ma właściwości dezynfekujące i to właśnie dlatego używa się go w doraźnej walce z glonami. Dlaczego sądzisz, że aldehyd odpada?
420 |
|||
23-04-2018, 17:31
|
|||
|
|||
Ja zmniejszyłem oświetlenie do 7h i usuwałem nadmiar nawijając na patyk i teraz już nie mam nic...
|
|||
23-04-2018, 18:33
|
|||
|
|||
Nie słyszałem wczesniej o aldehydzie, a zakwaszenie wody torfem pomoże?
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości