Ile kosztuje (założenie) akwarium??
|
24-10-2011, 11:11
|
|||
|
|||
Ile kosztuje (założenie) akwarium??
Witam serdecznie - analizując pytania, zadawane przez odwiedzających skończone świeżo co targi AquaZoo postanowiłem napisać kilka słów na temat kosztów założenia akwarium (ot...przypadłość zawodowa
![]() Postanowiłem (am) założyć akwarium, bo: ładne toto dzieci chcą miałem(am) kiedyś - i wciąż mi się śni bo nie mam co robić na emeryturze, a pies odpada - na dworze zimno ![]() bo zupa za słona była....itp. itd. dlatego chcę spytać ile kaski muszę wyłożyć?? co ciekawe - odpowiedź na to pytanie wcale nie jest jednoznaczna - zależy od tego, czy chcemy wszystko nowe, wypasione i od ręki, czy może mamy troszkę cierpliwości, determinacji i niektóre elementy z drugiej ręki będą zadowalały nas w równie wysokim stopniu, co nowe ![]() ale po kolei ![]() posłużę się może moim przykładem - akwarium 126l (z założenia miało być roślinne) CENY Z ALLEGRO Z DNIA 24.10.2011 Stolik mam! akwarium 80*35*45 + pokrywa WROMAK - od 220zł Wymiana świetlówek (2*18W) na Aquarella + Philips 865 - od 40 zł Kubełek Tetratec EX700 (taki mam) bądź najtańszy kubełkowy - od 120 zł Napowietrzacz - wg mnie rzecz zbędna przy dobrze ustawionej deszczownicy - 0zł Mechaniczny filtr wewnętrzny - suma sumarum ważna dla mnie rzecz - od 20 zł Podłoże - bazalt + ziemia ogrodowa - 20zł Siatkę budowlana do oddzielenia dostałem od wujka Staszka - 0 zł Grzałka! - mam ciepło w chacie - 0zł jakieś korzonki - od 30 zł roślinki - coś dostałem od kumpli, coś kupiłem od gościa z przycinki - od 50 zł aaaa i jeszcze termometr kupiłem, siateczki różne,karma dla rybek odmulacz, mata pod Kawa (czyli taka pod panele), styropian i farba na tło... - ok 50 zł zliczam szybko - ok 550 zika wydałem... no i jeszcze rybci nie ma :O a to też mały drenaż kieszeni, ale poczekam do przyszłego miesiąca i następnej wypłaty! dużo? dla jednych dużo, dla innych mało - jednym wystarczy, innym będzie mało I jak w każdym hobby - chcemy by było lepiej, ładniej, inaczej, więcej... rozbudowałem światło + 150 zł kupiłem zestaw CO2 + 260 zł dokupowałem roślin + 200 zł karmę dla rybek różnej maści + 100zł (zapas na 2 lata chyba ![]() itd. na same różne świetlówki ze 200 zika wydałem, żeby sobie zobaczyć, jakie będą wizualne efekty! Ale czego się nie robi dla zadowolenia własnego Ego ![]() myślę, że fajnie byłoby spróbować pokazać ile przykładowe akwaria mogą kosztować - mówię o założeniu, bo utrzymanie to już jest odrębny problem! Prąd coraz tańszy nie jest i nie jednego akwarystę stopuje przed realizacją ciekawych pomysłów ![]() zachęcam Was do opisania kosztów założenia Waszego akwa ![]() pozdrawiam Czarex |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: