Jakiej używać soli do uzupełniania stężenia wapnia w akwarium?
|
06-08-2012, 20:57
|
|||
|
|||
Jakiej używać soli do uzupełniania stężenia wapnia w akwarium?
Które z tych soli się nadają?
- Chlorek wapnia - Azotan wapnia - Siarczan wapnia - Wodorosiarczan wapnia - Wodorofosforan wapnia - Diwodorofosforan wapnia - Wodorowęglan wapnia - Jakiś inne sole? Jakiś inny sposób ich dozowania (w sensie w gotowym nawozie..., inaczej...?) |
|||
06-08-2012, 21:07
|
|||
|
|||
RE: Jakiej używać soli do uzupełniania stężenia wapnia w akwarium?
Do uzupełniania wapnia, używa się mineralizatorów.
|
|||
06-08-2012, 21:12
|
|||
|
|||
RE: Jakiej używać soli do uzupełniania stężenia wapnia w akwarium? | |||
06-08-2012, 22:19
|
|||
|
|||
generalnie jak się czegoś szuka do akwarystyki, to poszukiwania zaczyna się od allegro
|
|||
25-08-2012, 11:30
|
|||
|
|||
(06-08-2012 22:19 )maslo_82 napisał(a): generalnie jak się czegoś szuka do akwarystyki, to poszukiwania zaczyna się od allegro Wpisałem w wyszukiwarce na allegro "mineralizatory" i "mineralizatory Ca" i "dozowanie wapnia w akwarium" i wiele innych haseł i niczego nie wyszukał... To można kupić gdzieś indziej? |
|||
26-08-2012, 14:08
|
|||
|
|||
hej,
a to ma byc do morskiego czy slodkowodnego? Maslo przeciez mineralizatory to tez jakas chemia i napewno mozna samemu zrobic. Kupic mineralizatory mozesz tutaj np.: http://www.akwanawozy.com.pl/kat/4/mineralizatory.html Pozdrawiam Bartosz YT: exoticHobby FB: exoticHobby @arrowsworld Akwarystyka |
|||
26-08-2012, 14:16
|
|||
|
|||
Te mineralizatory z akwanawozy, niestety są do bani. Wszystko jest dobrze dopóki wybierzemy taki, który nie podnosi specjalnie stężeń. Te które mają w sobie wiele pierwiastków albo ustawiają wysokie stężenia, są do bani, bo badziwia nie da się dozować, a najcześciej okazuje się że nie da się ich w całości rozpuścić w wodzie.
|
|||
15-09-2012, 23:04
|
|||
|
|||
Spróbuj zobaczyć dane jaki Ci wyjdą na kalkulatorze, który możesz ściągnąć z tej strony, ja w sumie nie bawię się kupowanie i dawkowanie pojedynczo (o ile dobrze cię zrozumiałam) tylko kupuje mieszanki nawozowe i stosuję je zgodnie z tym co mam napisane na opakowaniu. Roślinki i rybki mają się rewelacyjnie. Swoją drogą to mogę polecić Ci zakupy u tego sprzedawcy. Nie sprzedaje byle czego, a jak masz jakieś pytania to poprowadzi Cię krok po kroku co i jak zrobić (mailowo lub telefonicznie)
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|