nicienie, wypławki pomocy!!!
|
13-04-2012, 20:35
|
|||
|
|||
czy zna ktoś sprawdzony sposób na walkę z nicieniami i wypławkami?? w akwarum są tylko krewetki babaulti i RC oraz 4 helenki
200l 20l |
|||
13-04-2012, 20:36
|
|||
|
|||
Na wypłaci słyszałem ze można robić pułapki , z mięsa
|
|||
13-04-2012, 21:18
|
|||
|
|||
RE: nicienie, wypławki pomocy!!!
na wypławki dobre są neonki, bojowniki i prętniki, są dla nich przysmakiem. jeśli chodzi o nicienie to skąd wiesz że je masz?? chcesz walczyć z nicieniami w układzie pokarmowym krewetek??
|
|||
13-04-2012, 21:29
|
|||
|
|||
Na wypławki polecam NoPlanarię, zastosowałem z pozytywnym skutkiem.
Co prawda różnie sie mówi o jej skuteczności i skutkach ubocznych (była chyba nawet dyskusja na ten temat), ale moim zdaniem działa skutecznie. Dodam tylko, ze ja prowadziłem trucie wypławków w akwarium bez ryb i krewetek, a po kuracji wymieniłem 90 procent wody na świeżą. pozdrawiam Andrzej |
|||
13-04-2012, 21:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2012 21:47 przez dario263.)
|
|||
|
|||
bohen21
na wypławki dobre są neonki, bojowniki i prętniki, są dla nich przysmakiem. jeśli chodzi o nicienie to skąd wiesz że je masz?? chcesz walczyć z nicieniami w układzie pokarmowym tak mi sie wydaje ze to nicienie , takie małe glizdeczki ok 5mm do 1 cm pełzające i wijące się po szybach akwa, przygarnąłem to dziadostwo od klienta co mi roslinkę upchnął (przynajmniej po zakupie rosliny sie pojawiło) 200l 20l |
|||
14-04-2012, 09:27
|
|||
|
|||
to wypławki czy nicienie? Wypławki w sumie krzywdy nie robią tylko paskudnie wyglądają... ja osobiście pomyślałbym nad czymś co je zje...
http://globoos.digart.pl/ |
|||
14-04-2012, 10:31
|
|||
|
|||
wypławki to raczej na szybach nie siedzą tylko w podłożu filtrze itp, najczęściej je widać właśnie w podlożu albo wijące się w toni wody, jeśli chodzi i nicienie to bytują w układzie pokarmowym ryb i są widoczne pod mikroskopem, spotkałem się kiedyś z żyjątkiem zwanym nicieniem mikro trzymanym chyba w roztworze mleka i wody i niby to też był pokarm dla narybku ale to niech się wypowiedzą osoby bardziej się znające i cześciej z tym bytujące
|
|||
14-04-2012, 19:59
|
|||
|
|||
Jeżeli są to białe "glisty" długości kilku milimetrów i bytują grupowo na szybie, to są to nicienie. Wypławki są grubsze, dłuższe i żyją głównie w podłożu, pojedyncze egzemplarze wypełzają na filtr, szyby lub inne przedmioty znajdujące się w akwarium.
Nicienie nie stanowią zagrożenia dla krewetek, a rozwijają się w akwarium głównie dlatego, że nie ma w nich ryb dla których stanowiły przekąskę. Warto ograniczyć karmienie w akwarium lub przegłodzić krewetki przez kilka dni. Nie można zapomnieć o czyszczeniu podłoża i podmianach wody. Więcej tutaj. -- Rafał |
|||
15-04-2012, 21:10
|
|||
|
|||
Wypławkami nie jest tak różowo . Ostatnio zdarzają się z importu z Azji podróżujący "na gapę" które mogą być niebezpieczne dla krewetek a nicienie nie chodzą po szybach
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|