Obliczenie zawartości CO2 w wodzie w akwarium
|
19-11-2010, 21:08
|
|||
|
|||
Obliczenie zawartości CO2 w wodzie w akwarium
Witam
Co sądzicie o poniższym sposobie wyznaczania zawartości CO2 wody w akwarium? Sposób jest następujący. 1. Mierzymy KH 2. Mierzymy pH1 - wody bezpośrednio z akwarium 3. Zostawiamy próbkę z pH na kilka godzin (czas potrzebny na "wyparowanie" CO2 z wody) 4. Sprawdzamy pH2 tej samej próbki 5. Obliczamy zawartość podstawiając do wzrou CO2= 3*KH*(10^(7-pH1) - 10^(7-pH2)) i mamy zawartość CO2 w naszeje wodzie w akwarium. |
|||
19-11-2010, 21:38
|
|||
|
|||
Witam,
Znam ten wzór, ale zawiera on tylko pierwszą część Twojego równania: CO2 = 3*KH*(10^(7-pH1) Skąd ten rozbudowany wzorek pochodzi? Jak dla mnie nie jest wiarygodny bo pozostawiając wodę z akwarium na kilka czy kilkanaście godzin nie pozbędziesz się 100% rozpuszczonego w niej CO2. Pamiętaj że atmosfera składa się w 1 % właśnie z CO2 i w pewnym momencie ustali się równowaga termodynamiczna pomiędzy dwutlenkiem z wody i powietrza. |
|||
19-11-2010, 22:00
|
|||
|
|||
Stiep napisał(a):Witam,Z głowy :mrgreen: Jeżeli zawartość CO2 przy pierwszym pomiarze pH wyniesie: CO2 = 3*KH*10^(7-pH1) a przy drugim: CO2 = 3*KH*10^(7-pH2) to ilość podawanego CO2, to będzie różnica pomiędzy jednym, a drugim, czyli: CO2 = 3*KH*10^(7-pH1) - 3*KH*10^(7-pH2) = 3*KH*(10^(7-pH1) - 10^(7-pH2)) Stiep napisał(a):Jak dla mnie nie jest wiarygodny bo pozostawiając wodę z akwarium na kilka czy kilkanaście godzin nie pozbędziesz się 100% rozpuszczonego w niej CO2. Pamiętaj że atmosfera składa się w 1 % właśnie z CO2 i w pewnym momencie ustali się równowaga termodynamiczna pomiędzy dwutlenkiem z wody i powietrza.Zastanawiam się na ile to ma znaczenie. |
|||
19-11-2010, 22:19
|
|||
|
|||
Nie przekonuje mnie to rozumowanie. Jako akwarystę interesuje mnie zawartość CO2 w akwarium. Do obliczeń wystarczy mi pH i KH wody akwariowej. Po co więc to komplikowanie sprawy?
|
|||
19-11-2010, 22:32
|
|||
|
|||
Stiep napisał(a):Nie przekonuje mnie to rozumowanie. Jako akwarystę interesuje mnie zawartość CO2 w akwarium. Do obliczeń wystarczy mi pH i KH wody akwariowej. Po co więc to komplikowanie sprawy?Hm. Spotkałem się z opinią, że ten wzór, na podstawie którego, Ty wyznaczasz ilość pH, jest mało wiarygodny, dlatego, że na pH ma wpływ wiele innych rzeczy, a nie tylko sam poziom CO2. Wydawałoby się, że jeżeli odejmiemy wartość, w nazwijmy ją próbce odniesienia, pozwoli zbliżyć się do tej szukanej wartości. Czyli, ile tego CO2 podajemy. Ale może to jest tylko akademicka dyskusja. Po prostu chciałem to skonsultować. |
|||
19-11-2010, 23:13
|
|||
|
|||
Też czytałem że ten wzór jest niedokładny. Aby otrzymać właściwy wynik bierze się pod uwagę dodatkowo temperaturę oraz ewentualne zasolenie. Nie podam dokładnego wzoru bo jest on całkiem spory i mam go rozbitego na części w pliku Excela.
Przykładowe wyniki dla pH=6,5 kH=2 temp=25oC Wzór podstawowy: 18,97 [mg/l] Wzór rozszerzony: 22,23 [mg/l] Jak widać różnica niewielka Jeśli interesuje Cię ten kalkulator to podeślij mi swojego maila. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości