54l Nowy dom Alfreda
|
27-10-2013, 12:04
|
|||
|
|||
RE: 54l Nowy dom Alfreda
40 dni minęło.
Chyba udało nam się założyć akwarium ![]() Od ponad dwóch tygodni parametry bez zmian. Ryby żyją, mają się chyba dobrze. Przynajmniej śmigają i zrobiły się bezczelne. Paralita wyżera Alfredowi jedzenie z pyska, a gertrudy robią podchody do jego ogona. Na początku się obawiałam o nie, bo Alfred próbował je gonić, jednak okazały się za szybkie i zrezygnował. Wczoraj ostatnie poprawki. Nieznacznie przesadziłam roślinki i jedną dodałam. Załoga: 5 x otos (w tym Pirat) 9 x modrook gertrudy 1 x gupik Paralita 1 x bojownik Alfred 2 x helena (+jajeczka w całym akwarium) ? x świderki Wczoraj ruszyliśmy z nowym projektem. Zalaliśmy i obsadziliśmy 8l świderkarium. Gdy heleny się wyklują będą miały co jeść ![]() Zdjęcia: ![]() ![]() Jajo heleny ![]() Gertrudy (cholery nie lubią mojego aparatu ![]() ![]() |
|||
27-10-2013, 12:29
|
|||
|
|||
ja średnio 1 helenkę widzę raz na 2 miesiące ale żyją bo się chowają w podłożu i ślimaki tępią ogólnie ładnie to zarosło a te jajeczka to na pewno helenki ? I jaka jest ostatecznie filtracja
|
|||
27-10-2013, 12:41
|
|||
|
|||
Ja widuję codziennie helenki. Czytałam, że właśnie tak wyglądają ich jajeczka. Poza tym znalazłam je krótko po tym jak zaobserwowałam ich bliskie kontakty w trawie.
Filtr Aquael Turbo 1000 ustawiony na minimum z deszczownią na całą długość akwarium i otwartym wylotem. Jeden segment ustawiony tak, by pryskał na taflę, reszta na tylną ściankę. Tym sposobem osiągnęłam delikatny ruch wody, nie ma wirówki i nawet są ciche miejsca. Filtr ma gąbkę i ceramikę. Trochę duży jest i miałam problem, bo w połączeniu z pokrywą bardzo hałasował, ale zastosowałam folię bąbelkową i się wyciszył. |
|||
27-10-2013, 12:42
|
|||
|
|||
Tak, to sa jaja Helenki, Akwa fajnie wystartowane, cos z tego bedzie!
|
|||
13-01-2014, 21:07
|
|||
|
|||
Trochę się porobiło, więc uaktualniam
![]() Ilość gertrud się zmniejszyła do 6, jeden dostał nakaz eksmisji, bo za bardzo rozrabiał, reszta wyginęła śmiercią naturalną. Otosów przybyło. Też 6. No i powinno być w tym zbiorniku 6 ampularii, ale za cholerę nie mogę się ich doliczyć. Przy okazji wczorajszych porządków próbowałam znaleźć wszystkie ślimory i nie udało mi się. Zginął mi ślimak ![]() Z dobrych wieści - helenki i zatoczki mi się mnożą, świderki gdzieś żyją. I rośliny w końcu załapały co to znaczy rosnąć ![]() Zakochałam się w ślimaczkach ![]() I trochę zdjęć: Moi ulubieńcy Pomek ![]() ![]() Inny Potwór ![]() Otoski ![]() ![]() I cały zbiornik ![]() ![]() Gratis coś co miało być świderkarium, niestety świderki nie wykazują aktywności w tym szkle, więc powstało rozdętkarium. Te przynajmniej doceniają mój wysiłek włożony w zapewnienie im godnego bytu. ![]() |
|||
13-01-2014, 21:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2014 21:23 przez Tomayo.)
|
|||
|
|||
A patrzyliście w nocy czy świderki nie wychodzą? No i co, są?
|
|||
13-01-2014, 21:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2014 23:13 przez draka.)
|
|||
|
|||
A patrzyliśmy. Szpiegowałam je z latarką, coby dyskoteki nie robić
![]() Świdry w akwarium są, ale nie ruszają się. Czasem wystawią paszczę, ale nie zmieniają miejsca spoczynku. Edit: Właśnie mój Mężczyzna, pod wpływem wypowiedzi na innym forum, się wkurzył i wykręcił szufladę z komody. Znalazł zaginionego ślimaka... |
|||
10-03-2014, 13:50
|
|||
|
|||
Pytanie mam.
Wywaliłam modrooki, bo stresowały mi ślimaki. Co wpuścić w ich miejsce? Chciałabym jakąś ładną niewielką, spokojną ławiczkę, która nie poobgryza czułek ampulariom. I fajnie gdyby to było z okolic Azji ![]() Jakieś propozycje (związane z doświadczeniami)? ![]() |
|||
11-03-2014, 14:12
|
|||
|
|||
Mam akwarium zamiast telewizora. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: