pierwotniak prosze o rade
|
21-09-2014, 18:57
|
|||
|
|||
pierwotniak prosze o rade
Prosze o pomoc bo od 1,5 tygodnia mam metna wode takie mleko.
akwarium odpalone 2miesiace temu . podloze ada new , oswielenie 3x54 t5, 180l akwarium ,co2 z butli reaktor sera 500, filtr jbl 1500, kh 5 ph6,9 Wszystko od startu ladnie rosnie nawozenie wg. formulki ferki ale po ok 1,5 msc wpuscilem 3 kosiarki i 2 otoski i zrobila sie mleczna woda. na poczatku podawalem za duzo gazu jak nie bylo ryb i prawdopodobnie zagazowalem bakterie chyba.... jest to mozlie? teraz podalem bakterie nie podmieniam wody ale dalej sie utrzymuje . no2 test jbl pokazuje 0 Mialem problemy z cieknacym filtrem i posmarowalem uszczelke wazeliną wiec moze ona barwi wodę ? jest to mozliwe? prosze o cenne rady |
|||
21-09-2014, 19:28
|
|||
|
|||
RE: pierwotniak prosze o rade
krzysiek.25 napisał(a):posmarowalem uszczelke wazeliną wiec moze ona barwi wodę Spróbuj rozpuścić wazelinę w zimnej wodzie |
|||
21-09-2014, 20:01
|
|||
|
|||
nie robi różnicy ja wazeline wale ostro na uszczelki i weże od szklanych rurek i nic się nie dzieje. jeśli to pierwotniak to wystarczy odrobina błękitu metylowego lub nadmanganian potasu to jeśli o chemie ale osobiście nie polecam, jeśli wybiłeś bakterie nitrifikacyjne to czeka cię dojrzewanie na nowo, ja bym odpalił napowietrzacz na ful plus drobna wata na filtr i za pare dni zapomnisz o pierwotniaku
|
|||
21-09-2014, 22:34
|
|||
|
|||
lampa UV załatwia szybko sprawę ale pewnie nawet nie masz skąd wziąć
|
|||
22-09-2014, 17:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2014 17:09 przez krzysiek.25.)
|
|||
|
|||
Dziekuje za podpowiedzi.
Powiem że chemia mnie nie interesuje , lampy uv niestety nie mam z kad załatwić , nawiazujac do waty to jaką mam uzyć i czy włozyć ją do 1 od góry koszyka w filtrze? a napowietrzanie ? brzeczyk i kostka? co robić z zbiornikiem? oswietlać i podawać co2? Z góry dziekuje i pozdrawiam A lampa uv nie zabije pozytecznych bakterii? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: