495 z Altumami i nie tylko
|
30-05-2011, 18:44
|
|||
|
|||
RE: 495 z Altumami i nie tylko
Trofek spokojnie Robercik sobie poradzi
|
|||
30-05-2011, 20:44
|
|||
|
|||
Baniaczek będzie zwiększony na 1000l więc nie będzie problemu pozdrawiam
|
|||
30-05-2011, 20:44
|
|||
|
|||
Nie wątpię, widać że zna się na rzeczy
Pozdrawiam Krzysiek http://www.pleco.com.pl |
|||
01-06-2011, 05:54
|
|||
|
|||
(30-05-2011 20:44 )trofek napisał(a): Nie wątpię, widać że zna się na rzeczy niezle niezle, mowic takie rzeczy do władcy ________________________________________________________ rozpowszechniona na całą WLKP hodowla Pisti (pistia stratiotes) (chwilowy brak) 112 l. zupa rybna : Pielęgniczka Ramireza – Microgeophagus ramirezi, Kirysek albinos - Corydoras albinos, Anentome HelenaA 60 l. krewetkarium : RC + badziewiaczki, Ampularia Blue, Brotia Pagodula, Tylomelania Devil |
|||
01-06-2011, 10:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2011 10:49 przez trofek.)
|
|||
|
|||
(01-06-2011 05:54 )Svenja napisał(a):(30-05-2011 20:44 )trofek napisał(a): Nie wątpię, widać że zna się na rzeczy Jakby nie czytać, to moje słowa są pochwałą, obiektywną i szczerą Zaglądam na forum od niedawna i nie wiem dokładnie kto pełni TU jakie funkcje i szczerze mówiąc nigdy na to nie zwracałem uwagi.Cenię rzeczowe wypowiedzi każdego forumowicza, niezależnie od tego ile lat zajmuje się akwarystyką.Zwróciłem uwagę na zbrojniki, ponieważ te rybki niby znane większości akwarystów nie są często spotykane w naszych akwariach (szczególnie rzadsze gatunki).Informacji na temat zbrojników również nie ma zbyt wiele, a ich brak często prowadzi do błędów żywieniowych i problemów z ich zachowaniem w stosunku do innych ryb jak i zachowaniem wewnątrz i międzygatunkowym.Moje słowa nie są skierowane do kogoś personalnie, tylko wynikają z moich zainteresowań tymi pięknymi i mało znanymi zarazem rybkami Pisząc "trochę" duży rośnie miałem na myśli Trzymane w ciasnym, zbyt małym akwarium zbrojniki karłowacieją, występuje u nich niedorozwój narządów wewnętrznych, co w efekcie końcowym często doprowadza do zgonu zbrojnika. Przepraszam za długi post i wykład, ale wydaje mi się, że dobro rybek i wynikające z tego zapewnienie im odpowiednich warunków jest podstawową zasadą i obowiązkiem każdego akwarysty Pozdrawiam Krzysiek http://www.pleco.com.pl |
|||
01-06-2011, 16:53
|
|||
|
|||
(01-06-2011 10:48 )trofek napisał(a):(01-06-2011 05:54 )Svenja napisał(a):(30-05-2011 20:44 )trofek napisał(a): Nie wątpię, widać że zna się na rzeczy trofek ty sie tak nie spinaj na zartach sie nie znasz, ale to dlatego ze tu krótko jestes wszystko sie zmieni z czasem ________________________________________________________ rozpowszechniona na całą WLKP hodowla Pisti (pistia stratiotes) (chwilowy brak) 112 l. zupa rybna : Pielęgniczka Ramireza – Microgeophagus ramirezi, Kirysek albinos - Corydoras albinos, Anentome HelenaA 60 l. krewetkarium : RC + badziewiaczki, Ampularia Blue, Brotia Pagodula, Tylomelania Devil |
|||
01-06-2011, 17:37
|
|||
|
|||
Nie spinam się Svenja ale jestem na różnych forach i bywa różnie.Na jednych jest luz i bardzo fajna atmosfera, a na innych "kółka wzajemnej adoracji" których strasznie nie lubię.Tak jak piszesz, jestem u Was krótko i nie chciałem być na samym początku odebrany jako przemądrzały nowicjusz nastawiony na krytykę. Teraz będę luźniej podchodził do takich tekstów Chyba faktycznie źle odczytałem Twoje słowa, sorki.Może to małe OT, ale muszę to napisać, strasznie podobają mi się Wasze luzackie rozmowy w "krzyczypudle" (na SB), widać że jesteście zgraną ekipą
|||
01-06-2011, 17:46
|
|||
|
|||
Trofek jeśli chodzi tobie o A.adonisa to nigdy nie spotkałem się z akwarystą w kraju lub w świecie któremu powyższy zbrojnik w warunkach akwariowych dorósłby do rozmiarów jakie przedstawia twoje zdjęcie, są to osobniki które pochodzą z naturalnych odłowów. Idąc twoim tokiem myślenia powinno się zabronic przede wszystkim sprzedawac nie mówiąc już o trzymaniu w akwarium m.in takich gatunków ryb jak:sorbium lima, pseudoplatysoma fasciatum, gymnotus carapo, notopterus chitala, osteoglossum ferreirai,scleropages jardini,scleropages formosus, czy tak często spotykanego prawie w każdym sklepie akwarystycznym suma rekiniego, który jaki rośnie prawie każdy wie. Zgadzam się z tobą że każdemu akwaryście zależy (powinno zależec) na stworzeniu dla naszych podopiecznych odpowiednich dla nich gatunków i to robię tego możesz byc pewnny. Z wyrazami szacunku Robert.
|
|||
01-06-2011, 18:28
|
|||
|
|||
Tak jak pisałem w poście wyżej, moje słowa nie są skierowane do nikogo personalnie, a już na pewno nie do Ciebie Robert.Prezentacja zbiornika oraz wyjaśnienie o planowanych przenosinach A.adonisa do 1000l baniaczka wystarczą by stwierdzić, że posiadasz wystarczające informacje o tym zbrojniku.Ten osobnik na zdjęciu jest faktycznie odłowem, ale w akwarium mimo, że nie osiągnie aż takich rozmiarów urośnie duży.Wielu ludzi ( i znowu podkreślam, że nie chodzi mi o Ciebie) nie ma pojęcia o faktycznych rozmiarach zbrojników kupując np. malutkiego Pterygoplichthysa gibbicepsa , popularnego zbrojnika lamparciego, który w akwarium potrafi urosnąć do 50cm.Trzeba również pamiętać o tym, że niektóre gatunki ryb mimo małego akwarium nie karłowacieją.Tyle z mojej strony celem wyjaśnienia, a o roli sprzedawców ( też nie przesądzam że wszystkich) nie będę rozwijał dyskusji, bo każdy powinien wiedzieć co w takich sytuacjach robić.Pocieszające jest to, że świadomość akwarystyczne w naszym kraju stale rośnie, co dobrze rokuje na przyszłość, szczególnie dla naszych podopiecznych.Z wyrazami szacunku, bo zamysłem moim nie było nikogo dyskredytować ani obrażać
|||
04-04-2012, 08:47
|
|||
|
|||
fajna dinema |
|||
18-06-2012, 15:12
|
|||
|
|||
Przydałaby się aktualizacja Robert
Pozdro |
|||
23-07-2012, 16:17
|
|||
|
|||
Witam , jestem zielony w temacie ,więc może nie mam spaczonego wzroku/ i tu sorki dla wszystkich co się poczuli ewentualnie obrażeni/
chodzi mi o to,że niekiedy występuje tzw skrzywienie zawodowe co w moim przypadku brak . Dla mnie bomba, choć wole mniej zarośnięte, ale to Twoje akwarium ,stoi w Twoim domu i ma cieszyć Twoje oczy, a innych co najwyżej wk....ć , i co by się ślinili na jego widok. Kurde , rewelka. Ech może dożyje i zobaczę swoje przynajmniej w 50% tak wypasione. 96 L Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt krewetki Red Cherry ilość nieznana |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości